CE A ÎNVĂȚAT OMENIREA ÎN ȘASE LUNI DE PANDEMIE

Distribuie pe:

New York Times, citat de hotnews.ro, a prezentat o analiză asupra schimbărilor pe care cele aproape 6 luni de pandemie cu Covid-19 le-au avut asupra omenirii: de la costuri uriașe pentru economie și studii contradictorii, la necesitatea de a purta mască și teama de suprafețe și de apropiere fizică.

Trebuie să învățăm să trăim cu virusul - Acesta este mesajul pe care îl auzim cel mai des, iar în acest scop multe s-au schimbat: masca, distanțarea socială, cozile la diverse locuri, unde până acum intrarea era simplă.

Mulți oameni lucrează de acasă, multe companii se întreabă dacă își pot permite din punct de vedere financiar să modifice locul de muncă și foarte mulți oameni care mergeau la serviciu cu transportul în comun se tem acum să facă asta. Este general acceptată ideea că virusul nu are cum să dispară pur și simplu.

Trebuie să purtăm mască în spațiile închise - Până la pandemie, vedeam mască doar în aeroporturi, la foarte puțini oameni, și foarte rar la metrou. Dacă în martie sau aprilie mesajul a fost că nu este nevoie să purtăm mască, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade și masca a devenit acum obligatorie în transportul în comun și în locurile închise.

Unii o poartă sub bărbie, alții deloc, alții o poartă și în parc sau în pădure, chiar și când nimeni nu este în jur. Masca este peste tot și va dispărea doar când numărul de cazuri noi va fi... zero!

America nu mai este un exemplu de urmat - Este prima oară când într-o criză globală din ultimul secol, Statele Unite ale Americii (SUA) nu mai pot fi privite ca un exemplu demn de urmat. În SUA, au murit peste 100.000 de oameni, administrația Trump a gestionat situația haotic, iar sistemul medical a fost depășit. SUA a gestionat criza foarte confuz, spre deosebire de țări eficiente, precum Germania sau Coreea de Sud.

Costurile de răspuns la coronavirus, imense - Fie că este vorba de programele de stimulare a economiilor afectate de carantină sau de nevoile spitalelor, vor exista scăderi ale economiilor țărilor pe toată linia, iar multe companii vor da faliment, mai ales că o parte dintre ele încă nu au primit voie să reia activitatea, din motive de siguranță.

Studii contradictorii - Rar a fost prezentat un subiect prin studii atât de diferite, de la cele care spuneau că virusul rezistă zile întregi pe suprafețe, până la altele care erau mult mai optimiste.

O întrebare dezbătută pe larg a fost: cât persistă virusul în corpul uman? Mai multe studii dau răspunsuri diferite, iar concluzia este că, pur și simplu, nu știm nimic clar despre Covid-19. Subiectul este încă nou și sunt necesare studii mai aprofundate.

Simptomele, mereu în schimbare - Cele mai frecvente simptome ale Covid-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți au avut dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree.

Însă, în ultimele două luni, diverse studii au adăugat noi posibile simptome, de la pierderea bruscă a simțului mirosului și gustului, până la leziuni la degetele de la picioare...

Greu să ne infectăm de pe diverse suprafețe - Despre acest subiect, concluzia este că principala cale de infecție este sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tușește

sau strănută.

Pericolul este minim dacă atingem suprafețele purtând mască sau dacă ne spălăm des pe mâini.

Imunitatea colectivă nu este o soluție - Pentru a rămâne sănătoși, imunitatea colectivă nu este o soluție, deși acest concept era marea speranță pentru viitorul vaccin.

Însă, așa cum a arătat și situația cu vaccinurile pentru gripă și tuse convulsivă, chiar și când foarte mulți oameni s-au vaccinat, afecțiunile tot s-au răspândit.

Vaccinul (când el va exista!) va reduce răspândirea bolii și severitatea ei, dar nu va duce la dispariția completă a virusului.

Puțin probabil să apară noi mutații periculoase - Unele studii spuneau că vor apărea noi mutații grave ale virusului, că mutațiile se vor combina cu boli grave existente și că vor face ravagii.

Însă, datele preliminare arată că noul coronavirus nu are o rată ridicată de apariție a noilor mutații posibil periculoase, dar va fi nevoie de mai multe cercetări pentru o concluzie clară. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu