OFICIAL OMS RECOMANDĂ - PRUDENȚĂ MAXIMĂ LA MĂSURILE DE RELAXARE!

Distribuie pe:

Tranziția către “o nouă stare de normalitate” trebuie să fie ghidată de principii de sănătate publică, de măsuri economice și sociale, a declarat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă la Copenhaga, dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa.

Până în prezent, în regiunea europeană a OMS s-au înregistrat peste 2,2 milioane de cazuri de Covid-19 confirmate și peste 181.000 de decese, a precizat dr. Kluge.

Deși, începând din aprilie, numărul cazurilor înregistrate săptămânal s-au redus aproape la jumătate, riscul rămâne foarte mare, a adăugat oficialul OMS: tranziția spre “noua stare de normalitate” trebuie să se facă “treptat și cu mare atenție”.

“Un al doilea val nu este inevitabil - întrucât tot mai multe țări relaxează restricțiile, există o amenințare clară că infecțiile cu Covid-19 pot reapărea. Dacă acestea nu vor fi gestionate corespunzător, atunci un al doilea val s-ar putea produce și ar putea fi extrem de distructiv. Nu uitați că astăzi nu stăm mai bine decât la începutul anului, încă nu avem un vaccin și nici un tratament pentru COVID-19”, a tranșat dr. Kluge.

“Vestea bună este că am învățat multe din primul val. Așadar, în cazul în care apare o nouă creștere bruscă a numărului de infecții, vom fi mai bine pregătiți în ceea ce privește cunoștințele despre virus, ce intervenții funcționează cel mai bine și cum trebuie să facem față (…) Ceea ce vedem în Asia - prima lovită de pandemie - este tocmai dovada faptului că o reizbucnire a infecțiilor poate surveni atunci când vigilența și controlul sunt relaxate. Acesta este motivul pentru care monitorizarea în timp real a epidemiei este crucială pentru a reacționa rapid”. În acest sens, dr. Kluge recomandă țărilor europene ale OMS aplicarea, în continuare, a unor măsuri ce și-au dovedit, deja, eficiența:

* identificarea, izolarea și testarea tuturor cazurilor suspecte;

* carantină și monitorizarea stării de sănătate a tuturor contacților;

* acordarea de îngrijire promptă celor care au nevoie;

* țările să fie pregătite să reimpună unele restricții, dacă va fi necesar.

În ceea ce privește întrebarea: când va fi disponibil vaccinul? - reprezentantul OMS a declarat că, în acest moment, nu se poate vorbi de un calendar precis, dar că, în elaborarea acestuia, sunt implicați cei mai importanți oameni de știință și cele mai respectate instituții de cercetare și farmacologie din întreaga lume: “Acest virus va rămâne cu noi încă mult timp, cel puțin până când va fi disponibil un vaccin sigur sau tratamente eficiente. În paralel cu eforturile depuse pentru dezvoltarea unor potențiale vaccinuri, este important să ne concentrăm și asupra descoperirii unor soluții terapeutice (…) Îndemn toate țările europene să țină cont de situațiile lor epidemiologice, să le monitorizeze continuu și să adopte cu maximă prudență măsurile de relaxare”.

Regiunea Europeană a OMS cuprinde 53 de țări cu o populație de circa 900 milioane persoane, din care circa 508 milioane locuiesc în UE. (sursa - euro.who.int; foto - wsj.com)

 

Lasă un comentariu