EFECTUL “POST-TRIANON 100”

Distribuie pe:

“Ca unii care avem în inimile noastre cultul omeniei, înțelegem și prin experiența proprie, care e lungă de atâtea veacuri, durerile morale cele mari ale altora, pe care-i atinge suprema nenorocire a înfrângerii. Din suflet compătimim pe unguri, ale căror calități de rasă suntem în stare a le prețui, pentru cumplita nenorocire la care

i-au adus defecte tot atât de însemnate și neputința de a se conduce în momente de criză. Și, oricât ar fi fost de firesc ca la București să se facă demonstrație pentru triumful final al unei oștiri așa de încercate, care e cea mai mare iubire și mândrie a noastră, n-a stat în intenția noastră să ofensăm suferința. Și am dori ca prin aceasta să fim și provocatorii acelui reviriment în spirite, care ar reda operei comune a civilizației moderne pe un popor maghiar raționabil, fără nimic din acel imperialism copleșitor pentru alții, care exclude până acum pe unguri de la orice colaborație folositoare”. (Nicolae Iorga - consemnarea momentului 4 iunie 2020; sursa - descopera.ro/istorie)

ROMÂNIA CONTINUA SĂ PIARDĂ, PE MÂNA REPREZENTANȚILOR SĂI NEVREDNICI

Câteva argumente pentru a înțelege de ce România pierde consecvent confruntarea cu terți vizând apărarea intereselor noastre naționale.

Deși Parlamentul României, după multe confruntări și dispute politicianiste, a adoptat legea privind marcarea zilei de 4 iunie cu privire la semnarea Tratatului de la Trianon și recunoașterea internațională a fruntariilor României, președintele Klaus Iohannis nu a promulgat această lege.

Drept consecință, Institutul Cultural Român, care se pregătea să organizeze în toate filialele sale, răspândite în întreaga lume, manifestări și acțiuni culturale de popularizare a semnificației acestei zile centenare, dedicate Trianonului, instituția și-a anulat toate programările. Am fost sesizat că ordinul s-a primit în acest sens chiar din partea Ministerului Afacerilor Externe al României.

De asemenea, de la nivelul conducerii TVR, adică a televiziunii publice naționale, s-a dat ordinul să nu se promoveze emisiuni dedicate Trianonului. De ce oare? În contextul ingrat și pe baza

unor interdicții revoltătoare, deși “Romfilatelia” urma să introducă în circulație o emisiune de mărci poștale “Centenarul Tratatului de la Trianon”, pentru a aniversa 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri, aceasta a fost la rândul său anulată. Pe timbrul emisiunii, care avea valoarea nominală de 8,5 lei, urma să fie ilustrat Nicolae Titulescu, prim delegat al României la Conferința de Pace de la Paris, alături de Palatul Marele Trianon.

Vedeți cum pierdem noi, românii, pe mâna noastră, prin nesfârșite cedări, trădări, milostiviri sau lașități neavenite, în absența unor politicieni majoritar devotați țării, patrioți, a unor adevărați bărbați de stat necesari, dar tot mai absenți la vârful României?

Vedeți cum ne poate spulbera organizarea unei cuvenite sărbători, cu semnificații istorice fundamentale pentru națiunea română, o simplă întrevedere dintre miniștrii de Externe ai României și Ungariei, Bogdan Aurescu și Péter Szijjártó, petrecută în urmă cu doar câteva zile! Cine, oare, credeți că a avut și are de câștigat?!

MONUMENT REPREZENTÂND UNGARIA MARE, DEZVELIT ÎN COVASNA, DE PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN

Un monument din lemn ce reprezintă harta Ungariei Mari a fost dezvelit pe 4 iunie, în localitatea Zălan din județul Covasna, de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Monumentul a fost amplasat lângă o biserică din localitate, fiind sfințit și dezvelit de președintele CJ Covasna, Tamas Sandor. Știrea a fost făcută publică de Dan Tănasă, într-o postare pe blogul său) (foto - facebook.com)

VIKTOR ORBÁN: “VOM FI PREZENȚI LA ÎNMORMÂNTAREA CELOR CARE AU VRUT SĂ NE BAGE PE NOI ÎN MORMÂNT”

Sâmbătă, 6 iunie, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, în orașul Sátoraljaújhely din nordul Ungariei, prim-ministrul Viktor Orbán a ținut un discurs în care a invocat, printre altele, evenimente din trecutul recent, într-un limbaj extrem de dur la adresa statelor din vestul Europei, dar și a unor state vecine: “Vestul a violat granițele milenare ale Europei Centrale și ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogățiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această țară o celulă a condamnaților la moarte. Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu i-o vom uita niciodată”, a declarat Orbán, potrivit MTI. “Au fost mulți care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere, și-au unit forțele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare și am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi încă vom fi prezenți la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt”. Politica Budapestei vizează consolidarea unei națiuni care să cuprindă “toate comunitățile naționale desprinse din trupul țării”, întrucât - a explicat premierul - “frontiere are doar statul, nu și națiunea, iar cei care nu au înțeles acest lucru trebuie să se grăbească pentru că timpul lor este pe terminate”. Nuanțând, a precizat că țara sa construiește “cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croația și Slovenia, “țări mândre de caracterul lor național”, omițând de pe listă “vecini” precum: România, Ucraina și Austria. (sursa foto - adevarul.ro)

“COMANDO ANTIMAGHIAR” LA ACADEMIA ROMÂNĂ?!

Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, Tõkés László, și avocatul acestuia, Kincses Elõd, au anunțat vineri, la Târgu-Mureș, că l-au acționat în judecată pe sociologul Dan Dungaciu, pentru “prejudiciul moral cauzat comunității maghiare” în urma unui material de presă - “Epidemia de hungaro-virus amenință regiunea. Un document al guvernului ungar, decorat de… Miklós Horthy”, publicat recent într-un ziar central și având ca temă investițiile guvernului ungar în Transilvania, prin intermediul unui document intitulat “Planul Kós Károly”.

Reclamanții au depus o plângere civilă la Tribunalul București, solicitând daune în valoare de 1.271.475 de lei, adică un leu pentru fiecare maghiar din România, notează agerpres.ro.

Plângerea a fost depusă și împotriva Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPIRI), al cărui președinte este prof. dr. Dan Dungaciu, căruia i se impută că ar fi “falsificat adevărul” despre scriitorul și arhitectul Kós Károly (1883-1977), că a generat, cu rea intenție, emoții negative în sânul populației române și maghiare, a transmis opiniei publice un mesaj dușmănos și discriminatoriu, menit a inflama și mai mult relațiile româno-maghiare, incitând la ură și discriminare.

“Nu este exclus ca ieșirea populistă a președintelui țării din 29 aprilie 2020 să fi fost influențată de alegațiile autorului, care mai este directorul unui institut academic. Pârâtul, criticând acordarea sprijinului economico-financiar de Ungaria, face abstracție de faptul că granița este transparentă, investițiile transfrontaliere sunt asigurate prin regulile Uniunii Europene (libertatea circulației persoanelor, mărfurilor și capitalului). Blocarea proiectelor economice de amploare, care presupun acceptul statului român în realitate interesează întreaga Transilvanie și viața majorității românilor (autostrăzile, trenul rapid Cluj-Budapesta, conductele transfrontaliere de gaz metan etc.)”, se mai afirmă în plângerea depusă.

Potrivit lui Tõkés ,,inclusiv prin astfel de poziții, precum și prin cele exprimate de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, s-ar contura “un comando antimaghiar” în sânul Academiei Române: “Se conturează un comando antimaghiar în sânul Academiei Române, mă refer la Ioan Alexandru Pop (Aurel, n.r.) și vedeți că aici este vorba despre Dan Dungaciu, un director al unei instituții academice. Deci este inacceptabil ca cel mai mare for, cel mai înalt for al științei românești, să aibă în sânul ei astfel de personaje care sunt protagoniștii antimaghiarismului românesc”.

Răspunzând acuzațiilor aduse, prof. dr. Dan Dungaciu a făcut următoarele precizări (sursa și foto - dcnews.ro):

“Articolul meu a fost despre un proiect al Guvernului maghiar de investiții în Transilvania. Ce am atacat eu este că un proiect al Guvernului maghiar de investiții în Transilvania nu părea să aibă acordul României, nu pomenea de statul român sau Guvernul român ca și partener în proiect.

Vorbea despre Transilvania ca o regiune care are o geografie vagă, nu face parte din România. Toate aceste lucruri erau, din punctul meu de vedere, scandaloase apropo de un raport produs de un stat partener UE și NATO. Partenerii din acest proiect ai Guvernului maghiar erau UDMR, bisericile istorice ungurești din Transilvania și asociațiile oamenilor de afaceri maghiari. Deci aceste lucruri erau scandaloase. Acest document (…) l-au numit Kós Károly, un intelectual maghiar medaliat de Miklós Horthy și care, conform unor declarații din epocă, a făcut afirmații absolut inacceptabile. Tot ce am spus despre Kós Károly sunt afirmații făcute de oamenii care au trăit epoca, l-au cunoscut pe Kós Károly și scriu negru pe alb ceea ce eu am reprodus în acel articol - cu citare.

(…) Problema de fond e că aici se încearcă o ocultare a problemei esențiale care trebuie să-i preocupe pe toți, români și maghiari: statutul acestui document produs de un stat coleg NATO și UE, din punctul meu de vedere, inacceptabil. Cu totul și cu totul alt subiect este personalitatea lui Kós Károly.

(…) Toate aceste răbufniri vor să ascundă o problemă de fond care ar trebui discutată: ce e cu documentul, care e statutul lui, de ce Budapesta își permite să facă asemenea afirmații și de ce își permite să vorbească despre Transilvania într-un document al statului maghiar ca despre o regiune cu o geografie imprecisă.

Restul, cu acuzațiile, mi-e pur și simplu jenă să dau răspuns la problemele de conținut ale articolului, pe care oricine îl poate accesa.

(https://adevarul.ro/news/eveniment/dan-dungaciu-epidem ia-hungaro-virus-ameninta-regiunea-document-guvernului-ungar-decorat-de -miklos-horthy-. n.n.) Eu sunt din Târgu-Mureș și-i cunosc (pe reclamanți - n.n.) și activitatea lor, ce au făcut, unde erau în `90 și constat, cu surprindere, că personaje - importante în anii `90 în timpul conflictelor sau tensiunilor care au existat atunci între comunitatea românească și comunitatea maghiară - devin, în ultima perioadă, extrem de activi pe fondul schimburilor de opinii româno-maghiare. Odată ce se intensifică tonalitatea și chiar tensiunea între cele două state, apar personaje de care n-a mai auzit nimeni de 10-20 de ani. E un element despre care cineva poate spune că e o coincidență. Nu ai voie, ca stat european, să faci investiții economice țintite către cetățenii de o anumită culoare etnică, să zic așa. Trebuie să faci investiții și proiecte pentru toți cetățenii României, e o problemă de fond, ar fi trebuit să fie discutat (...).

În ce privește asocierea cu Institutul și Academia Română, aici e un lucru extrem de grav pe care l-au făcut. Un articol scris de mine, în numele meu, nu le implică. Faptul că au amestecat și numele președintelui Academiei Române, și Academia Română, și Institutul, astea sunt lucruri grave cu privire la care o să mă consult cu avocatul în ce măsură se vor clarifica sau nu, e deja o atitudine

pe care n-am calificative juridice s-o evaluez. Dar ce-am spus eu e asumat de mine. Faptul că au dat în judecată și Institutul e un lucru, după mine, extrem de grav (…)”.

Lasă un comentariu