MÂNCATUL EMOȚIONAL DUCE LA TULBURĂRI DE NUTRIȚIE

Distribuie pe:

Cercetătorii austrieci de la Universitatea din Salzburg, citați de descopera.ro, susțin că mâncatul are multe roluri, precum cel de supraviețuire, cel de plăcere sau de confort, dar are și un rol de răspuns la stres. Astfel, mâncatul emoțional este un factor de risc pentru consumul excesiv de alimente, ca răspuns la emoții pozitive sau negative, ceea ce duce la tulburări de nutriție.

“Chiar și persoanele care au un indice de masă corporală (IMC) sănătos, însă mănâncă excesiv, pot avea probleme.

În studiul nostru, am analizat modul în care stilurile individuale de mâncat și stările emoționale prezic răspunsul de apetit la fotografii cu mâncare, comparând persoane care mănâncă emoțional și persoane care urmează diete restrictive.

Astfel, am descoperit că oamenii care mănâncă emoțional au avut un apetit mai puternic și s-au bucurat mai mult de mâncare atunci când treceau prin emoții negative. Pe de altă parte, persoanele care mâncau restrictiv au fost mai atente la mâncare în timp ce treceau prin stări emoționale negative, însă acest lucru nu le-a influențat apetitul.

Rezultatele studiului arată potențialele strategii pentru tratarea tulburărilor alimentare. Atunci când încerci să îmbunătățești comportamentul alimentar, concentrarea pe strategii de reglare a emoțiilor, care nu se bazează pe mâncare ca soluție, pare promițătoare.

La cercetarea noastră au participat 80 de studente de la Universitatea din Salzburg, toate acestea având un IMC mediu. În timpul experimentelor, le-am citit acestora anumite texte, astfel încât ele să ajungă la emoții neutre sau negative.

Unele texte au avut ca subiect evenimente negative recente din viața personală a participantelor, iar alte texte s-au concentrat pe subiecte neutre, precum spălatul pe dinți. Apoi, participantelor li s-au arătat imagini cu alimente apetisante și cu obiecte neutre.

În cadrul studiului au participat doar femei, pentru că acestea sunt mai predispuse la tulburări alimentare”, afirmă oamenii de știință austrieci.

Lasă un comentariu