28 MAI - ZIUA EROILOR, SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ!

Distribuie pe:

În România, Ziua Eroilor se sărbătorește în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, adică la 40 de zile de la Sfintele Paști. În acest an, Ziua Eroilor a fost sărbătorită joi, 28 mai.

Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles, țările beligerante asumându-și obligația de a întreține mormintele ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și monumentele comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului, data fusese schimbată la 9 mai, dar după 1989 s-a revenit la data inițială.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, împreună cu alte instituții abilitate, au elaborat programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională. Din păcate, anul acesta ele au fost restrânse.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și Sărbătoare națională bisericească.

În toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe și greco-catolice din țară și din străinătate s-au făcut pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea țării și întregirea neamului, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită oficial, în fiecare an, cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.

Lasă un comentariu