VIRUSUL HERPETIC POATE CAUZA MALADIA ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii americani în geriatrie, de la Universitatea Columbia, citați de descopera.ro, susțin că un virus obișnuit, responsabil pentru leziuni herpetice, ar putea fi cauza bolii Alzheimer.

“Folosind mici structuri similare creierului uman, crescute într-un laborator, am descoperit noi dovezi care susțin teoria că un virus obișnuit, responsabil pentru leziuni herpetice, ar putea declanșa maladia Alzheimer.

În studiul nostru, am reprogramat celulele umane ale pielii, în neuroni, și le-am crescut în structuri 3D. Apoi, le-am infectat cu virusul herpes simplex HSV-1. Celulele au produs acumulări ale proteinelor beta-amiloide similare celor observate în creierul persoanelor care suferă de Alzheimer, imitând boala, în multe alte feluri, arătând semne ale inflamației sporite și semnalelor electrice reduse.

Descoperirea perpetuează teoria că expunerea la anumiți microbi ar putea activa Alzheimer. Ideea este susținută și de alte studii care au găsit gene virale în creierul pacienților cu Alzheimer, după deces.

Totuși, având în vedere că infecțiile cu HSV-1 sunt destul de comune, motivul pentru care virusul ar putea activa boala în anumite condiții rămâne încă un mister. Noile cercetări sunt primele care arată în mod direct, prin intermediul unui model în laborator, faptul că virusul herpes simplex HSV-1 poate cauza Alzheimer.

Țesutul uman similar creierului, care a fost infectat cu virusul, a devenit plin cu formațiuni beta-amiloide, semnul distinctiv al Alzheimer. De asemenea, țesutul a dezvoltat neuroinflamație și a devenit mai puțin eficient în realizarea semnalelor electrice. Toate acestea se întâmplă și în cazul bolii Alzheimer.

Studiul acesta este foarte important, prin faptul că descoperirile privind HSV-1 susțin rolul virusurilor în cazul bolii Alzheimer. În prezent, desfășurăm teste clinice pentru a afla dacă medicamentele antivirale ar putea trata boala.

Reamintim că, la nivel mondial, 50 de milioane de oameni suferă de maladia Alzheimer, iar din anul 2003 niciun medicament pentru această cumplită boală nu a mai fost aprobat. Din păcate, cele cinci medicamente disponibile pe piață nici măcar nu ameliorează semnificativ boala”, afirmă oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu