GESTURI CARE ÎI TRĂDEAZĂ PE MINCINOȘI

Distribuie pe:

De când e lumea lume, nu a existat om care să nu spună și minciuni, multe nevinovate, dar și multe spuse cu intenția de a-i deruta pe alții și de a obține ceva. Cică într-o conversație de 10 minute se spun până la trei minciuni...

Psihologii susțin că a minți este o sarcină destul de grea, deoarece trebuie să gândim mult, să inventăm și să ținem minte tot ceea ce am născocit. Ușor nu este nici pentru cei mințiți, însă specialiștii ne sfătuiesc să urmărim cu atenție anumite schimbări de comportament, temperament sau ticuri nervoase ale interlocutorului. Astfel, putem descoperi cât adevăr există în ceea ce ne spune partenerul, copilul, soacra sau șeful.

Atenție la mâini - O persoană nesinceră tinde să își acopere gura sau ochii cu mâna atunci când spune un neadevăr. Este o reacție la o stare inconștientă de vinovăție, provocată de dorința de a ascunde o minciună, dar și de protecție împotriva reacțiilor celor pe care îi minte.

La fel, dacă închide ochii când răspunde la o întrebare, este un alt indiciu că, la nivelul subconștientului, îi este jenă de gogomănia spusă.

Gâtul dă de gol - Un alt semn că interlocutorul minte este dregerea gâtului sau înghițirea în sec înainte de a răspunde la o întrebare, ceea ce echivalează cu a spune “îți jur că...”, încercând să îmbrace minciuna în haine de sărbătoare înainte de a o prezenta.

În opinia psihologilor, dregerea gâtului și înghițitul în sec pot însemna că întrebarea a cauzat o stare de anxietate, provocând un disconfort fizic, cum ar fi uscarea gâtului sau a gurii. Dacă, pe de altă parte, aceste reacții vin după răspuns, ele nu mai indică o posibilă minciună.

Buzele și urechile intră în acțiune - Dacă răspunsul la întrebare vine însoțit de gesturi precum mușcatul buzelor sau masarea urechilor, trebuie să fim atenți. De obicei, când cineva evită adevărul incriminator și scornește o bazaconie, sistemul său nervos intră în acțiune, drenând sângele din zonele feței și a extremităților, ceea ce creează o senzație de frig și chiar de mâncărime.

Fără să își dea seama, persoana în cauză încearcă să își revitalizeze aceste zone, masându-se pe mâini, pe buze sau pe urechi.

Gesturi care distrag - Când răspunde la o întrebare, un bărbat care minte tinde să își aranjeze cravata, butonii de la cămașă sau poate ochelarii, pe când o femeie care intenționează să mintă își dă câteva fire de păr după ureche sau își netezește fusta.

Și transpirația este un indiciu. Dacă o persoană transpiră și nu ia nicio măsură, nu este vreo problemă, dar dacă se șterge de sudoare, gestul devine semnificativ, ascunzând o stare tensionată.

Mai există și ordinea obiectelor înconjurătoare: pui o întrebare și, brusc, telefonul trebuie repoziționat, paharul cu apă este mutat mai la dreapta sau pixul este pus peste carnețel. Gesturile de acest gen sunt reacția subconștientului, care încearcă să calmeze emoțiile mincinosului.

Urmărește-i privirea - Limbajul ochilor conține și un... detector de minciuni. Oamenii privesc altfel când își aduc aminte de o întâmplare, trăiesc o emoție sau își imaginează o peripeție.

Când o persoană stă pe gânduri, când își pune o serie de întrebări, le analizează și își răspunde sieși, se uită în stânga jos, iar când ochii se îndreaptă în stânga sus “vede” o amintire.

Dar dacă privește în dreapta sus e semn că își imaginează diferite lucruri, pregătind o minciună gogonată.

 

Lasă un comentariu