OMS RECOMANDĂ LIMITAREA CĂLĂTORIILOR INTERNAȚIONALE

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat recomandările și a atenționat, ieri, printr-un comunicat, că în această perioadă deplasările internaționale ar trebui să se limiteze, în primul rând, la urgențele umanitare, personalul esențial și repatrieri. Persoanelor vulnerabile și cu risc li se recomandă să evite călătoriile.

„Ridicarea restricțiilor de călătorie ar trebui să se bazeze pe o evaluare aprofundată a riscurilor, ținând cont de situația epidemiologică și contextul local", afirmă OMS în recomandările sale actualizate.  „Călătorii bolnavi și persoanele cu risc, dintre care persoanele în vârstă și cele cu boli cronice, ar trebui să amâne sau să evite deplasările către și din zonele de transmitere a virusului (…) Nu există niciun risc zero în ceea ce privește importul potențial de cazuri (de COVID-19) într-un context de călătorie internațională", subliniază OMS.

„Când țara de plecare și țara de sosire au aceeași rată de transmitere a virusului, nu există niciun risc substanțial", dar „când țara de plecare are o rată de transmisie mai ridicată decât cea de destinație, riscul este mai mare", detaliază reprezentanții OMS, subliniind importanța ca punctele de intrare (porturi, aeroporturi, frontiere terestre) să dispună de „posibilități sanitare adecvate pentru a testa, izola cazurile și a-i pune pe contacți în carantină".

Călătorilor li se recomandă să mențină distanța fizică, să se spele pe mâini și să poarte masca de protecție în funcție de situație, precum și control la plecare și la sosire. La începutul acestei săptămâni, OMS a estimat că menținerea frontierelor închise nu este o strategie „viabilă" pentru combaterea coronavirusului, recunoscând totodată dificultatea de a avea o strategie cuprinzătoare la scară internațională.

Organizația precizează că utilizarea „certificatelor de imunitate" pentru călătoriile internaționale, în contextul COVID-19, nu este, în prezent, susținută de dovezi științifice și, prin urmare, nu este recomandată de OMS. De asemenea, „sunt necesare mai multe dovezi pentru a înțelege eficacitatea testelor rapide de anticorpi SARS-CoV-2.

OMS insistă asupra faptului că pasagerii simptomatici și contacții identificați trebuie îndrumați spre o examinare medicală completă, urmată de testarea pentru COVID-19. Persoanele găsite pozitive trebuie izolate și tratate, după caz. Luarea, în exclusivitate a temperaturii, la ieșire sau la intrare, este doar parțial eficientă în identificarea persoanelor infectate, deoarece acestea pot fi în perioada de incubație, nu prezintă simptome caracteristice fazei timpurii a bolii, sau pot chiar să disimuleze febra prin utilizarea de medicamente antipiretice. În cazul în care resursele sunt limitate, este recomandabil screening-ul la intrare și acordarea de prioritate pasagerilor care sosesc cu zboruri directe din zonele cu transmisie comunitară (sursa - who.int/news-room; foto - chinadaily)

Lasă un comentariu