INDEMNIZAȚIA PENTRU CREȘTEREA COPILULUI, PRELUNGITĂ PENTRU CEI DIN DOMENII RESTRICȚIONATE

Distribuie pe:

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) anunță că, în ședința din 12 iunie 2020, Guvernul a decis prelungirea acordării drepturilor de care beneficiază persoanele aflate în concediu de creștere a copilului sau în concediu de acomodare în cazul adopției, dacă aceste persoane își desfășoară activitatea într-un domeniu restricționat, potrivit actelor emise de autoritățile competente.

Trebuie menționat că această prelungire nu se va face în mod automat! “Părinții aflați în această situație vor trebui să depună o cerere, însoțită de o adeverință de la angajator, prin care să dovedească că nu pot reveni în activitate, din cauza faptului că domeniul în care lucrează este în continuare restricționat.

Pentru cei care nu au calitatea de angajat, ci desfășoară activități independente, agricole sau exercită profesii liberale, adeverința de la angajator se înlocuiește cu o declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că domeniul în care își desfășoară activitatea este încă restricționat.

De asemenea, stimulentul de inserție se acordă până la ridicarea restricțiilor, chiar și în cazul celor ai căror copii împlinesc 3 ani, respectiv 4 ani, în situația copilului cu dizabilități, dacă părinții nu pot reveni la muncă din cauza faptului că domeniul în care activează este restricționat prin deciziile autorităților.

Persoanele care vor reveni la muncă din prelungire concediu de creștere copil nu vor mai fi obligate să notifice angajatorul privind revenirea la muncă înainte cu 60 de zile. Aceste persoane vor putea solicita stimulentul de inserție la data la care revin la muncă la angajator.

Măsura a fost luată în contextul în care la data de 13 iunie 2020 a încetat măsura prelungirii acordării drepturilor, iar în condițiile menținerii unor restricții de activitate, o parte dintre aceste persoane nu vor putea să își reia activitatea generatoare de venituri și nici nu vor putea beneficia de măsurile de șomaj reglementate, rămânând astfel fără sursă venit, fapt care ar genera noi probleme sociale.

Măsura prelungirii acordării drepturilor aferente persoanelor beneficiare de indemnizație creștere copil sau de concediu de acomodare pentru adopție și care lucrează în domenii de activitate în care se mențin restricții, vizează toată perioada în care vor exista restricții, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020”, precizează MMPS.

Lasă un comentariu