CORUPȚIA, INACCEPTABILĂ PENTRU MAJORITATEA EUROPENILOR

Distribuie pe:

Comisia Europeană a publicat cel mai recent Eurobarometru, privind corupția în Uniunea Europeană, conform căruia acest fenomen este inacceptabil pentru majoritatea europenilor, respectiv pentru 69% dintre ei.

Peste șapte din zece europeni cred că, în țara lor, corupția este larg răspândită și că există corupție în instituțiile publice naționale (70%), dar și în rândul partidelor politice și al politicienilor (53%).

Totuși, din 2013, proporția respondenților care consideră corupția ca fiind larg răspândită a scăzut în 18 state membre, dar 26% dintre europeni consideră că viața de zi cu zi le este afectată de corupție.

În România, 64% din respondenți spun că viața de zi cu zi le este afectată de corupție, față de 26% media europeană. În plus, opt din zece români (83%) consideră că problema corupției este larg răspândită în țară.

Potrivit sondajului, 48% dintre români spun că, în țară, nivelul corupției a crescut în ultimii trei ani (42% la nivelul UE). Cifra este cu 2 puncte procentuale mai mare decât în 2017. Pe de altă parte, 37% dintre români sunt de părere că nivelul corupției a rămas la fel în ultimii trei ani (similar cu procentul din UE), iar 7% cred că a scăzut (similar cu procentul din UE).

Opt români din zece (78%) afirmă că există corupție în instituțiile publice locale sau regionale (68% media europeană) și în instituțiile publice naționale (70% media europeană).

Patru români din zece (41%) consideră că a da și a lua mită și abuzul de putere pentru câștig personal sunt răspândite printre partidele politice (53% la nivelul UE), 36%, printre politicieni (49% în UE), 33%, printre funcționarii care decid câștigătorii licitațiilor publice (38% în UE), 25%, printre companiile private (media

UE - 37%), 48%, în sistemul de sănătate (27% în UE) sau 41%, în poliție și vamă (26% în UE).

***

Sondajul a fost realizat în perioada 6-15 decembrie 2019, prin interviuri față în față, în rândul a 1.081 de persoane din România, iar în Uniunea Europeană (inclusiv Marea Britanie), în perioada 6-19 decembrie 2019, pe un eșantion de 27.498 de persoane.

 

Lasă un comentariu