ÎN SFÂRȘIT, CASELE DE MARCAT CU JURNAL ELECTRONIC, CONECTATE LA ANAF!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) anunță că marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF, în termen de trei luni, începând cu data de 1 iulie (până la 30 septembrie 2020), în timp ce operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici vor finaliza procesul de conectare până la data de 31 ianuarie 2021.

“Am finalizat un proiect aflat pe agenda publică, de peste 10 ani, care a fost amânat de toate guvernele. Transformarea digitală a MFP și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) rămâne principala măsură prin care credem că se va îmbunătăți substanțial relația cu firmele și populația.

Vom continua proiectele în ritm accelerat în următoarele luni. Aceste schimbări nu vor aduce doar informații mai complete și de calitate din economie, ci vor asigura o competiție cât mai corectă între companii și o implicare tot mai redusă a statului în activitatea firmelor.

Până la 30 septembrie 2020, vor fi conectate la serverele ANAF circa 50.000 de terminale instalate de marile companii, iar la finalul lunii ianuarie 2021 se vor colecta datele, în timp real, de la un total de circa 550.000 de case de marcat.

În platformă, vor fi integrate și bazele de date cu fișierele colectate până în prezent (formularul A4200, care va fi eliminat ulterior) pentru a fi folosite în cadrul procesului de analiză. Noutatea sistemului implementat acum constă în faptul că tot volumul de date primite și stocate din 2018 până în prezent, cât și datele noi raportate zilnic vor fi folosite pentru analize predictive. Acest sistem va permite recunoașterea unor tipare și le va semnala pe cele disfuncționale sau atipice.

Interfața folosită de inspectorii ANAF va permite filtrarea datelor pe mai multe tipuri de date - cod CAEN, tip produs sau serviciu, CUI, sediu, adresă și altele.

Pe lângă îmbunătățirea relației dintre ANAF și operatorii economici, prin simplificarea interacțiunii, proiectul vizează și folosirea datelor colectate în vederea identificării cu o acuratețe foarte mare a operatorilor economici care se conformează benevol și cei care încearcă eludarea prevederilor legale.

Datele colectate vor fi folosite pentru analiză și control de la distanță, astfel încât să conducă la reducerea substanțială a numărului controalelor fizice inopinate și la concentrarea verificărilor pe zonele de risc identificate”, precizează MFP.

Lasă un comentariu