ANUL TRECUT, ROMÂNIA, PE PRIMUL LOC ÎN UE LA DECESELE CAUZATE DE ACCIDENTE RUTIERE...

Distribuie pe:

Comisia Europeană informează că, anul trecut, pe drumurile rutiere din Uniunea Europeană (UE), și-au pierdut viața în accidente rutiere 22.800 de persoane, cu 2% mai puține decât în anul precedent (2018).

Totuși, cu o medie de 51 de decese cauzate de accidente rutiere la 1 milion de locuitori, Europa rămâne, de departe, cea mai sigură regiune din lume în materie de siguranță rutieră.

Din păcate, România iese în evidență prin ocuparea unui nedorit loc întâi la cele mai nesigure drumuri din UE, având și cea mai ridicată rată a mortalității, respectiv 96 de decese la un milion de locuitori, adică de peste patru ori mai multe decât țara cu rezultatele cele mai bune (Suedia, cu 22 de decese la un milion de locuitori).

În concluzie, anul trecut, cele mai sigure drumuri au fost cele din Suedia și din Irlanda (29 de decese la un milion de locuitori), în timp ce România, Bulgaria (89 de decese la un milion) și Polonia (77 de decese la un milion) au raportat cele mai ridicate rate ale mortalității.

Unele țări au realizat, anul trecut, progrese enorme, cum sunt Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, cele trei țări baltice (Letonia, Lituania, Estonia) și Croația, acestea înregistrând reduceri peste medie (între 30 și 40%) ale numărului de accidente rutiere mortale.

În legătură cu această situație, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, citat de mediafax.ro, a declarat: “Nici decese, nici vătămări grave pe drumurile europene până în 2050. Acesta este obiectivul nostru. Ne-am propus să reducem cu 50% numărul de decese și cu 50% numărul de vătămări grave până în 2030 și știm că obiectivul nostru poate fi atins.

UE a înregistrat în trecut o scădere substanțială a accidentelor rutiere mortale, însă cifrele au stagnat în ultimul timp. În plus, disparitățile dintre țări rămân enorme.

Numai printr-o combinație de măsuri legislative, finanțare adecvată, standarde pentru vehicule și infrastructură, digitalizare și schimb de bune practici ne vom putea atinge obiectivul”. (L.P.)

Lasă un comentariu