PANDEMIA DESCHIDE CUTIA PANDOREI (I)

Distribuie pe:

Înainte de a expune problematica, care doresc să v-o prezint în acest articol, stimați cititori, pentru cei mai puțini cunoscători în problematica mitologiei, vă amintesc că sintagma “a deschide Cutia Pandorei”, în mod evident, pleacă de la ceea ce semnifică expresia la care se face referință, avându-și originea dintr-o legendă antică grecească, putând însemna o curiozitate aprinsă a omului, mai precis o curiozitate legată de ceva care-i este ascuns omului. Cuvântul “Pandora”, asociat în acest context cu cel de COVID-19 și pandemie, înseamnă în limba greacă “înzestrată cu darurile”, și care, cum se știe tot din mitologie, aceste daruri erau otrăvite, printre ele fiind regăsite: aroganța, suferința, cruzimea, lăcomia, gelozia, ura, tristețea, teama, bolile, lenea și moartea. Trecând peste aceste aspecte mitologice, făcând analogie cu ceea ce a ieșit în prezent din această “cutie misterioasă”, asociată cu acest cataclism biologic, cunoscut generic prin pandemie, ne putem da seama că Pandora a fost înzestrată și cu ultimele trei daruri otrăvite: cu teamă, cu boli și cu moarte, fiind astfel îndreptățiți să credem că în măsura în care omul este sursa acestui virus și nu alte animale, nu este doar o “trestie cugetătoare” (B. Pascal), ci și o “trestie ucigătoare”, care se îndoaie atât în fața vicisitudinilor vremii, cât mai mult al intereselor! Astfel, această pandemie, față de care se pare că omul nu este străin, ne dezvăluie că, asemenea lui Zeus, care s-a răzbunat pe Prometeu, pentru că a furat focul, cei care au creat acest virus urmăresc alte asemenea răzbunări, al căror scopuri nu le putem încă ști, în afara faptului că la bază a stat invidia și egoismul interstatal, de aceea se încearcă să se ascundă scopul/scopurile reale, care vor fi regăsite și transparentizate chiar prin efectele induse de acest virus și fenomen creat.

Unui asemenea scop am scris acest articol, chiar dacă unele din cele afirmate au încă doar un caracter ipotetic, nefiind pe deplin confirmate de realitate, urmând, probabil, să se adeverească într-un timp nu prea îndepărtat. Așa cum prin această sintagmă “Cutia Pandorei”, se face referire la un subiect tabu și sensibil, ce ar putea declanșa controverse în orice discuție, și această pandemie ascunde încă multe secrete, de aceea consider că este necesar și chiar util să spunem lucrurilor pe nume, și să nu ascundem ceea ce pare a fi real sau ușor de intuit. Sintagma, în sine, printre alte semnificații ce i se pot acorda, însemna să spui lucrurilor pe nume, fără ocolișuri și alte menajamente, în ultimă instanță, să ascunzi adevărul, care atrage reacții controversate, suspiciuni și îndoieli cu privire la cei care ne prezintă doar vârful aisbergului acestui fenomen, și nu întregul fenomen, care este încă insuficient cunoscut. Dar, așa cum se știe din mitologia greacă, pe fundul cutiei a fost pusă și speranța, așa că nutrim și noi speranța că vom afla adevărul, nerămânând la fund, după cum se vrea ca să fie ascuns de cei care cu certitudine îl vor netransparentizat.

Printre necunoscutele acestei ecuații, și care poate transpare din această cutie-localitatea, este chiar țara de origine a acestui virus, după care și prin care ne-am apropia ușor și de scopul prezumtiv pentru care a fost creat sau modificat genetic acest virus, care conține în el chiar scopul pentru care a fost creat. Legat de prima necunoscută, așa cum se știe, la începutul epidemiei, au existat voci care îi acordau origine naturală acestui virus misterios, locul de unde a pornit considerându-se a fi acea piață de animale din Wuhan - China, fapt dezmințit ulterior chiar de cercetătorii chinezi, din care se consideră că doar ar fi plecat, neștiind care este natura lui reală, atenția fiind mai mult spre acel laborator, aflat tot în acea localitate chineză, de unde se pare că, în “mod incidental”, a scăpat acest virus misterios, conceput, se pare, în cu totul alte scopuri decât cele declarate de aparținătorii, de drept și de fapt, ai acestuia.

De aici încolo intrăm pe un teren conspiraționist, astfel că orice supoziție are până în prezent doar o valoare ipotetică, nefiind confirmată științific. Ceea ce știm cu precizie - după cele declarate de autorități, este că la sfârșitul lui noiembrie - 2019, a fost identificat și infectat primul om, iar ulterior, peste 100 de țări și teritorii, cu focare majore, la început în presupusa țară de origine, China centrală, Italia, Coreea de Sud și Iran, urmând SUA și toate celelalte țări occidentale și restul continentelor, fapt ce a conferit acestei epidemii statut pandemie - epidemiologie globalizată. Cu cât a trecut timpul, s-a putut vedea care sunt “darurile sale otrăvite”, pe care le ascunde această cutie - virus, de data aceasta, făcându-le astfel transparente prin efectele induse, și mai ales a costurilor revendicate, costul suprem fiind chiar viața. Din acest punct de vedere, se pare că acest virus este mai “inteligent” chiar decât cine l-a creat și îi urmează drumul - scopul pentru care a fost creat, dorind să dezvăluie lumii adevărata sa față, atât prin pierdere, cât și prin oportunitățile urmărite de cei care l-au creat. Cei care au provocat o asemenea stare de criză epidemiologică globalizată, prin posibila “scăpare nedorită” din acel laborator (Wuhan - China), sau dintr-o “neglijența planificată”, mai adecvat realității, cu certitudine știau în ce scop au “scăpat” acest virus rebel, ceea ce cu atât mai mult să fie mai convingătoare a acestor teorii conspiraționiste decât scuzele prezumtivilor autori.

În raport cu prima ipoteză, conform căreia virusul este un produs natural, fără intervenția omului, se pune întrebarea, cum de a fost posibilă o asemenea “întâmplare” care să permită transmiterea acelui SARS - CoV - 2, deținut de lilieci, prin mecanisme genetice, la un mamifer intermediar, numit pangolino (ființe care trăiesc în ecosisteme și biotopuri diferite, doar aici în piața din Wuhan s-au putut întâlni), și de la acesta la om, acum, și nu cu mii de ani în urmă, de când coabităm cu aceste mamifere? Doar dezordinea și mizeria din acea piață, par a nu fi plauzibile, și cu atât mai puțin convingătoare, prin argumentele și explicațiile oferite, ele cunoscând un grad de probabilitate foarte scăzut, ceea ce face ca, din punct de vedere matematic, să devină improbabile.

(Va urma)

Lasă un comentariu