CETĂȚENII VOR APRECIA VALOAREA CONTINUITĂȚII ÎN ACESTE VREMURI DE INCERTITUDINE

Distribuie pe:

- Convorbire cu Ioan Nicoară, primar Iernut –

- Suntem, sper, la sfârșitul unei perioade nespus de ingrată, cu multe știri false, zvonuri, exagerări inutile și stres cât cuprinde. Cum au trecut, prin acest adevărat deșert, locuitorii Iernutului și, mai ales, care este, în momentul de față, starea lor de spirit?

- Așteptăm cu toții să ieșim din această stare de alertă sau măcar să fie adoptate noi măsuri de relaxare. Pentru perioada prin care am trecut, nu pot decât să fiu mulțumit de gradul de conștientizare și conștiinciozitatea de care au dat dovadă cetățenii orașului nostru. Împreună cu ei am încercat să traversăm această perioadă, cu toate constrângerile și măsurile de prevenire a răspândirii acestui virus și suntem, deocamdată, într-o fază destul de bună, față de ceea ce a fost în trecutul apropiat; oamenii sunt, evident, marcați de această perioadă nefastă, pentru toți a fost ceva cu totul nou, o traumă prin care nicio colectivitate n-a mai trecut. Statul în casă, purtatul de măști, atenția la contactul cu alte persoane și tot arsenalul de constrângeri au modificat radical obișnuințele fiecăruia. Noi am avut cazuri de îmbolnăviri, pe raza orașului, peste treizeci, dar și cazuri de izolare, peste cinci sute de persoane. Cu grijă și discernământ sporite, am trecut peste ceea ce a fost mai greu.

- În ciuda acestor adversități, activitatea primăriei a trebuit să se desfășoare în continuare ...

- Chiar dacă am fost obligați la măsuri destul de dure, am reușit să rezolvăm problemele care se pretau la o soluționare, fără a ieși pe teren, având un portofoliu de peste douăzeci de proiecte, în diferite faze de dezvoltare. Mă refer la obținerea de avize pentru investiții, la lucrări de proiectare și alte acțiuni, acolo unde nu era necesară interacțiunea cu cetățenii; am efectuat toate acestea în așa manieră încât, după isprăvirea acestei perioade, să putem trece la lucrările propriu-zise.

- Care sunt, la ora actuală, proiectele aflate în desfășurare, pe raza orașului Iernut?

- Acolo unde nu au fost necesare interferările cu cetățenii și am putut lucra în condiții de securitate, s-a lucrat; mă refer la asfaltarea drumului de la Sălcud, DC 86, care va continua și în perioada următoare, unde sperăm să terminăm, până în toamnă, circa patru kilometri de asfaltare și amenajare. De asemenea, lucrăm la extinderea rețelei de apă canal și branșamente, tot în satul Sălcud. Aceste două proiecte sunt finanțate diferit, unul e pe buget local și altul pe PNDL 2. Lucrările au o valoare de aproximativ două milioane de euro și eu sper ca măcar canalizarea s-o terminăm în acest an. Pentru drum, va fi nevoie de o perioadă de așteptare, în vederea finalizării lucrărilor de canalizare. O parte din această ultimă investiție este, ca să spun așa, în intravilan și – după canalizare - se impune un timp de așezare pentru locurile din sat. Lucrările nu se opresc la Sălcud; încercăm să facem treaba în toate satele, căci, cum am promis la alegeri, mandatul acesta va fi cu preponderență orientat înspre zona rurală. La Cipău, suntem în faza de terminare a lucrărilor de proiectare a rețelei de canalizare - estimez la o săptămână termenul de finalizare. Dorim ca în viitoarea perioadă de accesare a fondurilor europene de coeziune să putem primi o finanțare de circa nouă milioane de lei, pentru canalizare și branșamente canal. O veste îmbucurătoare este că unul dintre proiectele, respins inițial de către ADR Centru Alba Iulia, este din nou în evaluare și, într-o lună, două, vom semna contractul de finanțare pentru Căminul cultural Cipău, strada Gării, tot din Cipău, și trei blocuri de locuințe sociale. La Oarba de Mureș, sat cu deosebită rezonanță istorică, avem o problemă, fiind obligați să ducem, în continuare, apa cu cisterna. Trebuie să vedem în ce măsură vom găsi finanțare. Studiul de fezabilitate este încheiat, suntem în faza avizărilor pentru acest proiect de trei milioane de lei care permite alimentarea cu apă, pentru toți cetățenii din Oarba.

- Cum se constată, este de muncă. Dar, desigur că sunt și alte proiecte și planuri pe masa de lucru a primarului ...

- Da. Avem multe proiecte dintre care unele sunt chiar într-o fază destul de avansată, fiind efectuată deja proiectarea și urmând scoaterea la licitație, pentru executare. Mă refer la Iernut, unde, în toamnă, vom demara lucrările de reabilitare a rețelei de canalizare din cartierul “Eminescu Nou”, unde sunt reale probleme cu evacuarea apelor uzate. Mai sunt lucrările de reabilitare termică pentru dispensarul local, dar și la Casa de Cultură (unde proiectul va fi gata într-o săptămână, două) și primăria orașului. Casa de Cultură are prevăzută și reabilitarea interioară. În câteva săptămâni vor începe lucrările la patru blocuri rezidențiale, unde avem câștigat un proiect, pe fonduri europene. Cum am mai spus, în protocol avem peste douăzeci de proiecte, aflate în diferite faze. Încercăm să le ducem pe toate înainte și ne așteaptă o perioadă de muncă intensă, pentru a finaliza măcar o parte dintre ele. Așteptăm viitorul interval al finanțărilor europene, 2021-2027, pentru proiectele care pot fi implementate pe raza orașului nostru. Sper că vom avea astfel de oportunități, pentru că, o lungă perioadă de timp - durând cât ambele perioade de finanțare europeană precedente - n-am avut acces la fonduri pentru infrastructura mare.

- Probabil că vă referiți la un paradox specific pentru orașele din România, care nu primeau bani europeni pentru dezvoltarea zonei lor rurale, pentru că sunt orașe, și nici pentru dezvoltarea zonei urbane, pentru că au zonă rurală ...

- Da, așa este. Eu, unul, bănuiesc, deși în 2007 nu eram în administrație, că noi nu am analizat în profunzime situația acestor localități urbane din România, considerând, în mod eronat, că orașul are deja utilitățile definitorii pentru această calitate, respectiv apă, canalizare, asfaltare, etc.; în realitate, lucrurile stăteau altfel și noi nu aveam, pur și simplu, adresabilitatea necesară pentru fondurile europene, în cazul orașelor mici și mijlocii. Existau adresabilități pentru municipii, pentru reședințele de județ, pentru comune, dar nu pentru orașele mici și mijlocii, care practic au fost uitate din această ecuație a finanțării, fapt care, ulterior, a îngreunat finanțarea în această zonă anume. Pe de altă parte, bugetele locale erau departe de a putea suporta investițiile necesare recuperării ecartului materializat în ultimii treizeci de ani.

- Urmează, pentru dumneavoastră, o perioadă fierbinte, alegerile. Nu știm cum, nu știm exact când și, în general, acest important eveniment, pentru structurile locale, stă în incertitudinea specifică a vremii acesteia, dar tot trebuie să aibă loc ...

- Vreau, în primul rând, să mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată și conștiinciozitatea cu care au înțeles să respecte măsurile dure, impuse de această perioadă. Au fost vremuri dificile, dar le-am răzbit. Sper să lucrăm tot la fel de bine și pe viitor. Sunt multe proiecte, greu de gestionat, dar sper să le ducem la bun sfârșit, împreună. Cât despre alegeri, nu știm când au să aibă loc, de fapt nu prea știm sigur nici ce se întâmplă cu mandatele noastre, până la alegerile viitoare; sper să fie reglementări limpezi. În ceea ce mă privește, îmi fac datoria, la fel ca și înainte, iar la alegeri, cetățenii vor decide în ce măsură am lucrat bine pentru localitate. Eu voi candida, chiar dacă nu știu cum va fi cu campania electorală, cu speranța că cetățenii Iernutului vor înțelege necesitatea continuității, într-o vreme a maximei incertitudini.

Lasă un comentariu