ACTUALITATEA MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

FURTUNILE AU LOVIT PUTERNIC MAI MULTE ZONE DIN JUDEȚ

Peste 100 de case din patru localități au fost inundate și trei persoane au rămas izolate din cauza apelor revărsate, în urma fenomenelor meteo vizate de Codul portocaliu de vreme severă emis pentru județul Mureș, a anunțat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Horea”.

În urma ploilor torențiale, începând de sâmbătă seara, pompierii militari au fost solicitați, prin apel 112, să intervină în numeroase situații de urgență în orașele Reghin, Târnăveni și Sângeorgiu de Pădure, precum și în comunele Fântânele și Chiheru de Jos.

În Sângeorgiu de Pădure, au fost afectate aproximativ 100 de locuințe, fiind activată grupa operativă a ISU Mureș, care a intervenit cu 11 motopompe și autospeciale pentru evacuarea apei.

La fața locului au intervenit, duminică dimineață, pompieri de la Punctul de lucru Sovata, Detașamentul de Pompieri Târgu-Mureș, Garda Miercurea Nirajului, împreună cu SVSU Sângeorgiu de Pădure, SVSU Bălăușeri, SVSU Acățari și autorități locale.

“La locul intervenției s-au deplasat prefectul județului Mureș, inspectorul șef al ISU Mureș, comanda Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș - 2 ofițeri și 18 subofițeri”, au precizat reprezentanții ISU Mureș.

Pompierii au mai fost solicitați să intervină la o casă inundată din satul Roua, comuna Fântânele, unde un copil s-a refugiat din calea apelor pe acoperișul unui adăpost de animale, rămânând izolat.

De asemenea, s-a intervenit și în Reghin pentru evacuarea apei dintr-o casă, precum și la alte două case și magazine din satul Chiheru de Sus, la o casă din Târnăveni și, tot acolo, la evacuarea apei de pe calea rutieră din Cartierul Livezii, care punea în pericol de inundare locuințele din zonă.

 

“TÂRGUL CETĂȚII”... SE ÎNTOARCE ACASĂ!

În perioada 19-21 iunie, Primăria Târgu-Mureș, în parteneriat cu producători locali, organizează Târgul Cetății, în piațeta Cetății din municipiu.

“După cum bine știm, îmbolnăvirile de COVID 19 nu au dispărut, dar trebuie să învățăm să trăim cu acest virus și să ne reluăm, în siguranță, măcar o parte din activitățile obișnuite. La acest eveniment au fost invitați producătorii autohtoni care vor expune preparate și semipreparate de sezon, iar pe dvs., stimați târgumureșeni, vă îndemn să cumpărați aceste produse, cu încredere. Îi rog pe participanți să respecte regulile impuse de starea de alertă, să poarte măști, să se dezinfecteze cât mai des pe mâini și să păstreze distanța”, transmite primarul municipiului, dr. Dorin Florea. (sursa foto - tirnaveni.ro)

 

PREMIERĂ LA TÂRGU-MUREȘ - OFICIEREA CĂSĂTORIILOR ÎN AER LIBER!

Primele perechi care au spus “DA” în atmosfera de poveste a Cetății!

“Poveștile de dragoste prind contur în mijlocul naturii, pe iarba și printre copacii din Cetatea Medievală Târgu-Mureș! Casă de piatră!”, le urează consilierul primarului, Claudiu Maior.

 

MĂȘTI DE PROTECȚIE PENTRU TÂRGUMUREȘENI

Grație unui parteneriat privat de succes, cu oameni de afaceri și persoane fizice din oraș, reprezentanții municipalității târgumureșene au donat, săptămâna trecută, măști de protecție cetățenilor din străzile: Apicultorilor, Pomicultorilor, Sârguinței, Rămurele, Cutezanței, B-dul 1 Decembrie 1918, Nicolae Bălcescu, Gh. Marinescu, Făget, Reșița și Hunedoara, urmând ca acțiunea să continue și în zilele următoare, informează Claudiu Maior, consilierul primarului.

 

ÎPS IRINEU A BINECUVÂNTAT CENTRUL CULTURAL-CATEHETIC DIN PAROHIA RÂPA DE JOS

Sâmbătă, 13 iunie, a fost binecuvântat Centrul cultural-catehetic “Protopop Simion Popescu” din parohia Râpa de Jos, comuna Vătava - protopopiatul Reghin. “Am avut bucuria de a-i revedea pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și pe părintele paroh Dacian-Iustinian Oprea. I-am felicitat pe toți cei implicați în proiect, pentru că au muncit să ofere comunității un loc extraordinar, benefic în special pentru copilașii din zonă. A fost o zi binecuvântată!”, apreciază prefectul județului, Mara Togănel.

Lucrările de construcție au fost realizate între 2013-2015, de părintele Florin Franc, pe atunci paroh al comunității, iar finalizarea și amenajarea clădirii au fost posibile prin implicarea părintelui paroh Dacian-Iustinian Oprea.

Așezământul, edificat spre a oferi copiilor și tinerilor din parohie un mediu corespunzător pentru desfășurarea activităților cultural-educative, cuprinde o sală de curs, o încăpere destinată jocurilor educative, o bibliotecă, precum și un muzeu în care sunt expuse icoane vechi și obiecte religioase și, de asemenea, o colecție impresionantă de obiecte tradiționale românești provenite din întreaga comună. (sursa- reintregirea.ro)

 

“SĂRBĂTOAREA RABARBĂRULUI”...ONLINE

Cea mai populară manifestare de promovare a patrimoniului cultural și gastronomic local din Saschiz, “Sărbătoarea Rabarbărului”, care a ajuns la ediția a VIII-a, s-a desfășurat sâmbătă, doar în mediul online, din cauza măsurilor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, notează agerpres.ro.

Organizată anual de Asociația “Vecinătatea Femeilor” din Saschiz, în piața centrală din comună, manifestarea este dedicată atât patrimoniului cultural, cât și gastronomiei locale cu specific săsesc. În acest an, gospodinele postează pe pagina evenimentului specialitățile făcute dintr-o plantă specifică locului, - rabarbăr / rubarbăr / rabarbură, o plantă dulce-acrișoară care a început să fie promovată după ce prințul Charles a făcut mai multe vizite la Saschiz și a încurajat promovarea tradițiilor locale.

“Varianta la care am ajuns a fost să înregistrăm filmulețe, să facem fotografii din timpul preparării bunătăților cu rabarbăr și să le postăm pe pagina evenimentului (...). Recolta a fost foarte bună, a plouat mult în ultima vreme, noi, în gospodărie, am adunat tot rabarbărul și au ieșit 20 de kilograme. Am făcut gem și sirop (...). Planta se găsește aproape în fiecare gospodărie și există și o cultură organizată, la Nadeș”, a declarat Florentina Călugăr, reprezentantă a Asociației “Vecinătatea Femeilor”.

Potrivit organizatorilor, în acest an rabarbărul a avut o evoluție foarte bună, și exista materie primă încât cei peste 1.000 de oameni care veneau la sărbătoare să își facă proviziile.

 

LUDUȘENII DAU ÎNCĂ O DOVADĂ DE SOLIDARITATE...

Asociația pentru Urgențe Medicale Luduș a încheiat o nouă acțiune prin care locuitorii orașului au finanțat procurarea unor materiale sanitare în valoare de aproape 34.000 de lei. “Efortul deosebit al cetățenilor și companiilor din oraș a fost concretizat prin achiziția a două aspiratoare medicale cu acumulatori și a unui dispozitiv de abord osos cu consumabilele aferente, pentru Secția de Pediatrie, precum și a unui spirometru cu consumabilele necesare pentru Ambulatoriul de Pneumologie. Totodată, s-au achiziționat o serie de materiale consumabile pentru Compartimentul de Primiri Urgențe, precum și tubulatură și cablaje pentru ventilatorul mobil Zoll, achiziționat la prima noastră acțiune. Vom continua să identificăm împreună cu conducerea Spitalului Orășenesc Dr. Valer Russu cele mai arzătoare probleme și să încercăm să canalizăm energia ludușenilor către rezolvarea acestor probleme”, precizează membrii Asociației.

 

A FOST SALVAT UN PUI DE URS ORFAN

“În data de 10 iunie am salvat un pui de urs orfan din localitatea Ibănești, cu ajutorul Vets4Wild, al SVSU Ibănești, al Jandarmeriei și al Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Mureș”, informează reprezentanții Grupului Milvus. Este vorba de o femelă în vârstă de 4-5 luni, care umbla de una singură, de mai bine de două săptămâni, fiind, în cele din urmă, capturată de pe un pom dintr-o curte și a transportată la Târgu-Mureș și, ulterior, predată unui centru de reabilitare specializat, în apropierea localității Bălan, județul Harghita. “Ursulețul va petrece aproximativ doi ani în centrul de reabilitare (porțiuni de pădure împrejmuite cu gard electric), în compania altor pui de urs rămași orfani și fără a intra în contact cu oameni (hrănirea puilor se face cu ajutorul unei drone). La sfârșitul perioadei de reabilitare va fi eliberat în sălbăticie. Acesta a fost cel de-al doilea pui de urs salvat anul acesta, și în total al 30-lea care a intrat în custodia temporară comună al Grupului Milvus și a Vets4Wild”, precizează...salvatorii.

 

Lasă un comentariu