CONDAMNAT PENTRU TERORISM, ELIBERAT CONDIȚIONAT

Distribuie pe:

Judecătoria Brașov a decis, miercuri, eliberarea condiționată a lui Zoltán Szõcs, unul dintre cei doi secui condamnați cu acuzația de terorism, informează agenția ungară de presă MTI.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în termen de trei zile de la data publicării. La începutul lunii iulie, aceeași instanță a respins cererea de eliberare condiționată a lui István Beke, cealaltă persoană condamnată cu acuzația de terorism, considerând-o ca fiind nefondată. Apelul urmează să fie judecat de Tribunalul Județului Brașov. În luna iunie, judecătorii au respins definitiv cererea de eliberare a celor doi.

La data de 4 iulie 2018, István Beke și Zoltán Szõcs au fost condamnați, de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României, la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzația de terorism și de instigare la terorism. Condamnarea președintelui organizației municipale Târgu Secuiesc a Mișcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) și a liderului organizației transilvănene a HVIM a provocat indignare în rândurile maghiarilor din Transilvania, întrucât în calitate de primă instanță, Curtea de Apel din București a constatat că mare parte din rechizitoriul redactat de către Parchet este nefondat, astfel că le-a aplicat acestora doar 11, respectiv 10 luni de închisoare - perioade pe care cei doi le-au petrecut, deja, în arest preventiv.

István Beke și Zoltán Szõcs au fost prezentați instanței, după ce DIICOT a concluzionat, în baza convorbirilor interceptate purtate de aceștia și a unor petarde descoperite în locuința celui dintâi, că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piața centrală din Târgu Secuiesc, de 1 Decembrie 2015, de Ziua Națională, menționează sursa citată. (I.S.)

Lasă un comentariu