MĂSURI PRIVIND REDESCHIDEREA CREȘELOR, GRĂDINIȚELOR ȘI A AFTER-SCHOOL-URILOR

Distribuie pe:

Ordinul comun al ministerelor Educației, Sănătății și Muncii privind redeschiderea creșelor, grădinițelor și a after-school-urilor a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial.

Părinții care doresc să beneficieze de serviciile acestora în perioada vacanței de vară pot depune cereri la unitățile de învățământ preșcolar pe care le-au frecventat copiii.

Unitatea de învățământ va asigura adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii deschiderii, conform prevederilor ordinului comun.

Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual. Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum și celelalte accesorii neesențiale.

Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. În același timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condițiilor privind evitarea contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea la mai puțin de doi metri.

La intrarea în grădiniță, creșă, after-school o persoană desemnată va asigura fluidizarea sosirilor și fluxului de persoane în vederea evitării aglomerărilor.

Accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unității/persoana desemnată.

Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius; în cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius se recomandă repetarea măsurării după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii și/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii nu sunt primiți la program (aceștia sunt lăsați în grija părinților cu recomandarea unui consult medical de specialitate).

Copiii vor fi învățați și ajutați să se spele pe mâini cu apă și săpun minimum 20 de secunde.

“Serviciile de curățenie se vor realiza înainte de începerea activității și după somnul copiilor, la sfârșitul programului. Curățenia generală se va face prin spălare cu apă și detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curățarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiți agenți de curățare nedăunători, dezinfectanți, biocide avizate. Toate suprafețele trebuie curățate - inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane și accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, pervazul ferestrei, precum și mesele și scaunele din sala de grupă. Suprafețele care sunt atinse de copii vor fi atent curățate, frecvent, prin ștergerea cu apă și detergent”, prevede ordinul.

Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.

Normele de igienă se vor respecta și în timpul servirii mesei, se va renunța la servirea mesei în spațiul special amenajat pentru a evita aglomerarea și interacțiunile între copii.

“Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minim 4,5 mp/copil. Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor) la cel puțin 2 metri distanță între ele”, mai stipulează ordinul.

Totodată, izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu febra peste 37,3 grade Celsius și/sau altă simptomatologie de boală infecto-contagioasă acută dezvoltată în timpul șederii în unitate și nu va comunica cu restul spațiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume și instruită pentru supraveghere.

Personalul care a venit în contact cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 nu se va prezenta la serviciu, iar angajații care prezintă simptome respiratorii, febră și oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute în timp ce sunt la serviciu vor merge acasă cât mai curând posibil și se vor adresa medicului de familie.

Masca facială va fi utilizată exclusiv la creșă, grădiniță, after-school de către tot personalul angajat și trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.

Mănușile de unică folosință sunt obligatorii la schimbarea scutecelor și în timpul efectuării curățeniei.

“Copiii cu boli infecto-contagioase acute nu vor fi aduși la grădiniță, creșă, after-school. Temperatura copilului se va măsura de către părinți înainte de a pleca la creșă, grădiniță, after-school. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3 grade C sau mai mare), copilul nu merge la creșă, grădiniță, after-school”, mai prevede ordinul.

Lasă un comentariu