CALENDAR APICOL - IUNIE - IULIE 2020

Distribuie pe:

Principalele culesuri la rapiță, salcâm, tei au fost puternic afectate de vremea nefavorabilă pentru albine. Nopțile reci, precipitațiile și vijeliile cu ploi torențiale au provocat o lipsă de resurse nectaro - polenifere. Pentru apicultorii mureșeni, sezonul apicol din această primăvară a fost dezastruos, majoritatea celor care practică stupăritul pastoral n-au reușit să-și acopere nici cheltuielile de deplasare la bazinele melifere din sudul țării. În această perioadă, ponta mătcii se reduce ca intensitate, de asemenea și creșterea de trântori, iar roirea naturală nu mai pune probleme deosebite.

Acum încep o serie de activități privind pregătirea rezervelor de hrană și a generației de albine de iernare. În lipsa culesurilor de întreținere, familiile de albine consumă din rezervele proprii, de aceea, în această perioadă, apicultorii trebuie să deplaseze familiile de albine la un cules capabil să asigure ponta mătcii. În luna iulie, în a doua decadă, la nivelul județului Mureș, floarea soarelui înflorește și poate, în funcție de hibrizii cultivați, să asigure un cules de circa 10 kg/ familie. Alte resurse melifere care pot fi valorificate sunt: busuiocul de miriște, lavanda, lucerna, fânețele naturale, bostănoasele, flora spontană alcătuită din cicoare, muștar de câmp, păpădie, jaleș de câmp, limba mielului, rapiță sălbatică, sulfină, roiniță, talpa gâștii, trifoi alb, zburătoare, zmeur. De reținut că mierea polifloră, obținută în această perioadă, are o calitate deosebită, fiind apreciată de consumatori. Dacă intervine din nou seceta, în ultimii ani s-a înregistrat producții de miere de mană, bogată în microelemente, căutată pentru hrana copiilor și a persoanelor în vârstă, un adevărat medicament.

Stuparii au o activitate încărcată și în această perioadă, prin lucrările obligatoriii de executat în stupină: Recoltarea fagurilor cu miere și extracția. După încheierea culesului la tei, este recomandat să fie lăsat, în fiecare cuib, 5-6 kg de miere, rezervă de hrană; Se vor întări familiile de albine noi, prin adăugarea de faguri cu puiet, miere și polen ridicați din familiile puternice; Se procedează la îngrijirea roiurilor naturale și artificiale, la înlocuirea mătcilor bătrâne, uzate, cu mătci tinere selecționate; O atenție deosebită se va acorda ventilației stupilor în perioada cu călduri excesive și protejarea de razele solare puternice; Controlul sanitar veterinar se face odată cu recoltarea fagurilor; Prevenirea și combaterea furtișagului, un fenomen periculos, nedorit; Apicultorii profesioniști își continua activitatea prin deplasările în pastoral, în bazinele melifere cu tei, floarea soarelui, zmeură, pentru recuperarea cheltuielilor din primăvară.

După ultimul cules se va face un control al familiilor de albine, iar în situația lipsei de cules în natură se vor completa rezervele de hrană, cu suplimente nutritive procurate de la magazinele Apicola din județ sau preparate în gospodărie.

Vremea excesiv de călduroasă contribuie la scăderea ouatului mătcilor și creșterii de puiet sub limitele normale. Odată slăbite familiile de albine, nu mai pot fi redresate până la sfârșitul sezonului. În vederea menținerii puterii familiilor de albine, este necesar ca din ziua recoltării mierii, după marele cules, să se oprească rezerve de miere suficiente, iar dacă lipsa de cules continuă, familiile vor fi hrănite suplimentar. În luna iunie și iulie, trebuie să se asigure și umbrirea stupilor în zilele călduroase.

Pentru apicultorii începători, cea mai mare eroare, ireparabilă, se face după recoltarea mierii de tei și floarea soarelui, când familiile de albine sunt lăsate la voia întâmplării.

Apicultorii înscriși în Filiala Mureș a Asociației Crescătorilor de Albine din România, pot apela la informații și sprijin pentru întocmirea documentației în vederea accesării Programului Național Apicol, la sediul asociației.

O cultură de Facelia pe vatra stupinei din Bahnea

Lasă un comentariu