ORBAN: IMPOZITAREA PENSIILOR SPECIALE REZOLVĂ O PROBLEMĂ...

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că impozitarea pensiilor speciale rezolvă o problemă, însă a subliniat că este nevoie de o analiză foarte serioasă a sistemului de pensionare, motivând că există multe alte inechități.

“Rezolvă o problemă, dar aici trebuie făcută o analiză foarte serioasă, pentru că există multe alte inechități în sistemul de pensionare”, a spus Orban la Realitatea Plus, dând exemplul coeficientului de corecție, despre care a afirmat că generează inechitate în modul de calcul al pensiilor.

El a pledat pentru principiul contributivității la baza calculului pensiilor.

“Problema pensiilor trebuie abordată cu rațiune, plecând de la nivel de principii. Noi am susținut tot timpul că principiul fundamental care (...) trebuie să stea la baza calculului pensiilor este principiul contributivității. (...) Din păcate, la noi a existat o întreagă avalanșă de reglementări speciale care au generat sisteme de calcul al pensiilor care au încălcat acest principiu al contributivității. Din punctul meu de vedere, singurele pensii care pot să facă un oarecare rabat de la acest principiu al contributivității sunt pensiile militarilor, pentru că sunt toată viața lor în serviciul națiunii și pensia are caracter de pensie de serviciu. (...) Toată șefimea umfla veniturile cu tot felul de sporuri pe ultima sută de metri și (...) se trezeau cu pensii duble față de salariul pe care îl încasau. Trebuie moderație, trebuie o analiză foarte serioasă, trebuie privită problema pensiilor din mai multe perspective. Trebuie să vedem ce modele de sisteme de pensii funcționează și în mod evident în orice proiecție pe care o ai legată de pensii trebuie să gândești sistemul de pensii pe termen lung, nu pe moment”, a spus Orban.

Premierul a subliniat că există două soluții de creștere a pensiilor: creșterea salariului mediu pe economie și creșterea numărului de angajați.

“Pentru creșterea salariului mediu și a numărului de angajați nu există decât o singură soluție - dezvoltarea economică, o politică economică bazată pe investiții, reindustrializare, creșterea competitivității, atragerea investiților care să genereze locuri de muncă bine plătite, pe investiții care să genereze valoare adăugată importantă”.

 

ORBAN, DESPRE ANUNȚUL PSD PRIVIND MOȚIUNEA DE CENZURĂ

Premierul Ludovic Orban a declarat că PSD nu are o motivație pentru a depune o moțiune de cenzură, în condițiile în care Guvernul și-a făcut datoria, adăugând că un astfel de demers nu va putea fi justificat în fața opiniei publice și reprezintă “un alt act aventurier, iresponsabil”.

“Pe ce motiv să depună moțiune de cenzură? Pentru că Guvernul și-a făcut datoria? Pentru că noi stăm de dimineață până în noapte într-o activitate epuizantă? Că am încercat să găsim răspunsul potrivit la toate situațiile cu care nu s-a confruntat nimeni până-n momentul de față? Care e motivația să depună o moțiune de cenzură ca să dea jos Guvernul Orban? Am reușit în niște condiții extrem de dificile, fără sprijin parlamentar, cu o majoritate parlamentară ostilă, care este o majoritate care se comportă din ce în ce mai iresponsabil, am reușit să ținem sub control această epidemie și, cât de cât, să ținem economia la un nivel de funcționare”, a declarat Ludovic Orban, la Realitatea Plus, întrebat dacă se teme de moțiunea de cenzură la adresa Guvernului anunțată de PSD.

El a adăugat că, în această perioadă, “ritmul de adoptare a măsurilor a fost un ritm efectiv nebunesc”.

“La toate provocările cu care ne-am confruntat a trebuit să găsim cât mai rapid posibil răspunsuri, să dăm soluții pentru niște situații care reclamau o reacție imediată”, a completat Orban.

Premierul a punctat că nu poate decide ce va face “PSD cu sateliții”, întrebat dacă în urma moțiunii de cenzură Guvernul poate fi demis.

“Asta ei hotărăsc, și depunerea unei moțiuni de cenzură nu va putea fi justificată în fața opiniei publice, iar oamenii politici, parlamentarii, liderii politici trebuie să explice oamenilor fiecare gest pe care-l fac, pentru că oamenii judecă, oamenii apreciază și își stabilesc opțiunile politice în funcție de ceea ce fac pentru binele oamenilor, liderii politici. Ar fi un alt act aventurier, iresponsabil”, a mai declarat Orban.

 

CIOLACU: PRIMA ZI FĂRĂ STARE DE ALERTĂ VA FI ULTIMA ZI A GUVERNULUI ORBAN

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că “prima zi fără stare de alertă va fi ultima zi a Guvernului Orban”, adăugând că restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești nu poate fi făcută fără acceptul Parlamentului, “după bunul plac” al premierului.

“Prima zi fără stare de alertă va fi ultima zi a Guvernului Orban. Ceea ce a făcut Guvernul în privința stării de alertă este un abuz inimaginabil în orice democrație. Restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești nu poate fi făcută fără acceptul Parlamentului, după bunul plac al lui Orban. Doar într-o țară bananieră se întâmplă astfel de lucruri”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că este inacceptabil ca, “din cauza lui Orban, bolnavii cronici să nu aibă acces la sănătate”.

“Este un drept constituțional al românilor, pe care Ludovic Orban îl încalcă cu bună știință. În fața unui asemenea abuz există un singur răspuns: moțiunea de cenzură. Începem deja să strângem semnături pentru depunerea moțiunii”, a menționat Ciolacu.

 

Lasă un comentariu