ÎN LUNILE DE PANDEMIE, PESTE JUMĂTATE DIN COMPANIILE ROMÂNEȘTI AU REDUS SALARIILE

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat recent de compania de recrutare online eJobs România, aflăm că, în ultimele luni, 57% dintre firmele românești au fost nevoite să taie salariile angajaților, fie și pe o perioadă limitată, iar 75% dintre ele au renunțat și la anumite beneficii acordate de obicei angajaților.

7,5% dintre companii și-au oprit activitatea

Potrivit studiului, puțini au fost angajatorii pentru care ultimele luni nu au impus o serie de măsuri cu impact asupra felului în care angajații lucrează sau sunt remunerați.

Cele mai întâlnite două astfel de măsuri au fost oferirea posibilității de a lucra de acasă (75% dintre companii au implementat această schimbare) și reducerea pachetului de beneficii extrasalariale (doar un sfert dintre angajatori au păstrat aceleași pachete și după declanșarea pandemiei).

Cel mai mare subiect de îngrijorare în rândul angajaților a fost legat de salarii, cu atât mai mult cu cât doar 43% dintre companiile participante la cel mai recent studiu derulat de eJobs România au păstrat același nivel al salariilor, restul fiind nevoite să apeleze la reduceri, cel puțin temporar.

Aproape 40% dintre respondenți au trimis o parte din echipă în șomaj tehnic, 17% au recurs și la disponibilizări, iar 7,5% spun că activitatea companiei lor a fost oprită.

Semne bune

“Sunt însă și angajatori care au continuat să investească în consolidarea brandului de angajator și să își țină angajații și candidații aproape, în ciuda acestor momente dificile pe care le-am traversat cu toții.

Asta înseamnă fie companii care au mers mai departe cu planul de a organiza teambuilding-urile programate pentru anul acesta, care au pus la dispoziția angajaților servicii de consiliere psihologică sau au derulat campanii menite să diminueze efectele negative ale pandemiei.

La fel de important este și faptul că, în timpul stării de urgență, aproximativ 30% dintre companii au continuat să angajeze, lucru care a încurajat mult candidații.

Deși unele companii au fost nevoite să ia măsuri destul de drastice, trei sferturi dintre specialiștii în resurse umane care au răspuns chestionarului nostru văd o revenire până în toamnă, cel puțin din punctul de vedere al angajărilor. Această estimare este confirmată și de cifre, numai în ultima săptămână fiind postate peste 13.000 de joburi noi pe platforma noastră”, afirmă realizatorii cercetării.

Șanse și neșanse pe piața muncii

Cu toate acestea, recrutorii atrag atenția că, inclusiv în condițiile revenirii la o piață a muncii foarte apropiată de cea pe care o știam înainte de declanșarea pandemiei, sunt anumite categorii de candidați care își vor găsi mai greu joburi decât până acum.

Astfel, cei mai afectați vor fi tinerii fără experiență, muncitorii necalificați și freelancerii. Pe de altă parte, managerii, specialiștii fără funcție de conducere și muncitorii calificați sunt cei care, în următoarea perioadă, vor fi cei mai căutați de angajatori.

În prezent, pe site-ul www.ejobs.ro, sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate.

*

Cercetarea a fost derulată în perioada martie - mai 2020, pe un eșantion de 330 de respondenți, reprezentanți ai companiilor din România.

Lasă un comentariu