TOAMNA VINE... CU AL DOILEA VAL?!

Distribuie pe:

Experții în domeniul sănătății avertizează asupra riscului celui de al doilea val de Covid-19, odată cu sosirea toamnei. Întrucât cazurile de coronavirus au depășit 8 milioane, la nivel global, iar noi cazuri se înregistrează în întreaga lume, unii medici și oameni de știință consideră că al doilea val și-a făcut, deja, apariția. Alții spun că măsurile de relaxare și nerespectarea de către populație a distanțării fizice nu reprezintă o dovadă a apariției celui de al doilea val, ci, mai degrabă, o continuare a primului val, în care se află omenirea, în prezent. În acest sens s-a pronunțat, recent, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (SUA), adăugând că un al doilea val, în toamnă - pe care mulți experți, inclusiv Fauci însuși, l-au prezis - “nu este inevitabil”.

Iată câteva evoluții recente:

* Directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan, a afirmat acum câteva zile: “Dacă ne uităm la cifrele din ultimele săptămâni, această pandemie este în continuă evoluție, în multe regiuni ale lumii”.

* După două luni fără cazuri noi de coronavirus, oficialii de la Beijing au anunțat 79 de infectări, în ultima săptămână.

* Noua Zeelandă, care a fost declarată zonă fără coronavirus, a raportat două cazuri confirmate.

* În SUA, Johns Hopkins University raportează 2,1 milioane de infecții cu coronavirus și peste 116.000 de decese.

Pentru experții în sănătate publică, impactul relansării economiei asupra evoluției Covid-19 este evident, chiar “total previzibil”. Ei susțin că virusul ar putea “prinde” populații care nu au fost infectate anterior.

Cercetătorii avertizează că este prea devreme să fie relansate afacerile și activități sociale, cum ar fi mersul la plajă și frecventarea parcurilor de distracții, chiar și cu o capacitate limitată. Alții sunt de părere că orașele trebuie să se redeschidă pentru a menține economia pe linia de plutire și că măsurile de protecție vor împiedica transmiterea coronavirusului în restaurante, școli, mall-uri și în avioane. De asemenea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (SUA) au elaborat un set de linii directoare pentru a ajuta guvernele locale să stabilească etapele de relansare și sugestii provizorii pentru restaurante, școli și industrie.

Cei mai mulți experți în sănătate publică - inclusiv directorul CDC, dr. Robert Redfield și dr. Anthony Fauci, anticipează o “situație de urgență” pentru această toamnă sau în iarnă.

O nouă estimare sugerează, de asemenea, o creștere a deceselor legate de coronavirus în septembrie, a informat CNN.

Cazurile de gripă tind să scadă în timpul verii, ceea ce i-a determinat pe unii cercetători să spere că și cazurile de COVID-19 se vor reduce odată cu încălzirea vremii. Dr. Amesh Adalja, expert în studiul pandemiei la Universitatea Johns Hopkins, a declarat pentru Los Angeles Times că nici alte coronavirusuri nu dispar în timpul verii, iar un studiu publicat în Canadian Medical Association Journal oferă date care sugerează că acest coronavirus special, SARS-CoV-2, pare insensibil la diferențele de temperatură și este ușor influențat de umiditate. Focarele izbucnite în Mumbai și Indonezia evidențiază modul în care pandemia afectează inclusiv multe regiuni de la ecuator sau din apropierea acestuia.

În general, un “val” într-o pandemie reprezintă o perioadă de amplificare a transmiterii bolii, în urma unui regres general.

Această combinație de tendințe ascendente și descendente poate fi observată la nivel global, determinându-l pe directorul executiv al OMS, Mike Ryan, să estimeze, la sfârșitul lunii mai, că suntem “chiar în mijlocul primului val”. Cu cât pandemia continuă, cu atât este mai probabil să apară noi valuri.

Pandemia nu a afectat toate regiunile în același mod și în același timp. Țările au intrat în blocaj și carantină în diferite momente, și, tot în etape și ritmuri diferite, au început să relaxeze restricțiile.

Specialiștii avertizează că lipsa unui plan de redeschidere unitar ar putea contribui la răspândirea coronavirusului și ar putea alimenta, de fapt, un al doilea val, deoarece oamenii călătoresc din zonele cele mai afectate în locuri cu mai puține infecții. Ali Khan, fost oficial CDC, a declarat că ar putea izbucni, simultan, mai multe focare, de intensitate mai redusă, care, însă, luate împreună, ar putea produce un val de amploare.

Vârfuri, în cazurile noi de coronavirus, au fost deja înregistrate în zone care au ieșit din carantină, raportând multiplicarea infecțiilor și a deceselor într-o singură zi, după câteva săptămâni de relativă stagnare, precizează cercetătorii. (sursa - cnet.com)

Lasă un comentariu