EUROPENII, TOT MAI BĂTRÂNI...

Distribuie pe:

Populația Uniunii Europene îmbătrânește și este de așteptat să scadă după 2030, potrivit unui raport al Comisiei Europene, publicat miercuri, care evidențiază provocările pe care le prezintă această situație pentru relansarea economiilor afectate de criza coronavirusului, informează AFP, citată de agerpres.ro.

Citând date ale Eurostat, Comisia indică o îmbătrânire continuă a populației, a cărei speranță de viață crește constant, cu repercusiuni asupra finanțelor publice ale statelor unei Europe îmbătrânite și recomandă, printre altele, promovarea muncii femeilor și a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, investiții în formarea celor mai puțin calificați, dar și întărirea sistemelor de sănătate și de îngrijire în Europa.

Se preconizează că ponderea celor în vârstă de 65 de ani, și peste, va crește de la aproximativ 20%, în prezent, la 30%, în 2070, iar ponderea celor în vârstă de 80 de ani, și peste, se va dubla în această perioadă.

În același timp, populația activă (20-64 de ani) a scăzut de zece ani și ar urma să scadă cu 18% până în 2070, chiar dacă situația diferă mult în funcție de țări și regiuni.

În UE, numărul deceselor a depășit numărul nașterilor din 2012, iar populația totală, de 447 milioane în 2019, continuă să crească doar datorită unui sold migrator pozitiv.

În unele țări (Bulgaria, Croația, Letonia, Lituania și România) populația este în declin din 1990.

Raportul abordează, de asemenea, consecințele geopolitice ale declinului demografic din Europa asupra restului lumii. Dacă în 1960 număra 12% din populația lumii, UE nu mai reprezintă decât 6% în prezent și se așteaptă să scadă la mai puțin de 4% până în 2070.

(foto - share-project.org)

Lasă un comentariu