NICIO MASĂ FĂRĂ PEȘTE...

Distribuie pe:

Peștele, un aliment preferat de aproape toată lumea pentru aportul important de aminoacizi esențiali și pentru conținutul mare de antioxidanți (Omega3 și Omega6), ajută la formarea anticorpilor, întărind sistemul imunitar, echilibrând nivelul hormonal și al enzimelor și dă energie.

În plus, peștele este o proteină de bună calitate, conferă sațietate în combinație cu alte alimente, este ușor de digerat și de metabolizat de organism și are un conținut caloric redus.

Specialistul în nutriție, Luminița Lavinia Florea, citat de descopera.ro, recomandă consumul de pește măcar o dată pe săptămână, atât în alimentația copiilor, cât și în cea a adulților, prezentând, totodată, proprietățile peștelui proaspăt și ale celui conservat.

CONSERVE DE PEȘTE

Deși am fi tentați să credem că peștele din conserve (macrou, hering, ton, sardine) nu este la fel de sănătos precum cel proaspăt, nutriționistul Luminița Lavinia Florea afirmă că peștele conservat nu pierde din proprietățile pe care le are în stare proaspătă și astfel devine superior calitativ procedeului de înghețare-dezghețare, la care sunt supuse pungile din congelatoarele supermarketurilor.

În opinia specialistului, sunt indicate conservele în suc propriu sau ulei și mai puțin cele în sos tomat sau în diverse sosuri de maioneze, datorită adaosului de conservanți, aditivi și E-uri.

Cele mai indicate conserve de pește sunt cele cu ton, somon, macrou, caracatiță, midii și sardine, iar printre sortimentele contraindicate sunt cele cu anșoa (din cauza conținutului ridicat de sodiu), crab (din cauza nivelului ridicat de colesterol) și creveți (sunt deseori tratați cu antobiotice, pentru stimularea creșterii acestora și prevenirea bolilor).

Totuși, conservele din pește prezintă și dezavantaje, în primul rând din cauza prețului ridicat, ca indicator al calității peștelui din care au fost preparate.

Mult mai gravă este toxina botulinică, apărută la expirarea termenului de valabilitate sau la păstrarea conservei la temperaturi mai mari de 3,3 grade Celsius după deschiderea acesteia.

Alterarea conservelor este provocată frecvent de microorganisme care se regăsesc pretutindeni - în alimente, pe ambalaje și în aer. De aceea, este foarte important să fie respectate regulile de igienă în timpul pregătirii conservelor și să se evite cumpărarea lor cu semne de alterare, cum ar fi bombarea capacului.

PEȘTE PROASPĂT

Nutriționistul prezintă și proprietățile peștelui proaspăt pe care îl putem găsi în supermarketuri și în piețele românești.

Crapul românesc și fitofagul au aport mare de Omega3 și fosfor, sunt pești grași și au avantajul că pot fi consumați atât proaspeți, cât și conservați sau afumați.

Șalăul, bibanul, știuca sunt pești de apă dulce, cu un aport caloric redus, dar sățioși, motiv pentru care sunt recomandați în dietele de slăbire.

Macroul, heringul, codul, merluciul sunt pești oceanici de foarte bună calitate, plini de elemente nutritive, dezavantajul fiind că nu îi găsim decât în stare congelată. Din păcate, de foarte multe ori ei sunt decongelați și apoi recongelați, proces care alterează proteina, deci calitatea lor. Se pot găsi însă și sub formă de conserve sau afumați, crescând astfel calitatea produsului consumat.

Pangasius este un pește de slabă calitate din punct de vedere nutritiv, se găsește numai sub formă congelată și e sărac în Omega3.

Păstrăvul, pește de apă dulce, cel mai adesea de crescătorie și mai rar sălbatic, din râuri de munte, este valoros datorită compoziției sale, a gustului plăcut și a posibilității de a-l consuma proaspăt, dar și preparat sub formă de conserve, afumare sau marinare, fără să se piardă din calitățile sale.

Somonul este printre cele mai sănătoase tipuri de pește din lume și se recomandă consumul lui în toate formele găsite în comerț.

Calcanul, zarganul, chefalul, stavridul, hamsia sunt pești de sezon cald care se găsesc în Marea Neagră și sunt plini de elemente nutritive. Li se păstrează calitățile și prin conservare sau afumare

Atenție, la semipreparatele din pește!

În opinia specialistului, icrele, batogul afumat sau specialitățile marinate de pește sunt pe lista neagră a produselor și nu ar trebui consumate.

Icrele ascund numeroase ingrediente nocive, de aceea este de preferat să cumpărați icre în stare naturală și să le preparați acasă. Specialitățile afumate sunt delicioase, însă fumul artificial, creat din substanțe chimice, poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.

Cât privește peștele marinat, citiți cu atenție eticheta produsului, deoarece poate ascunde o cantitate foarte mare de sare, precum și numeroși aditivi și conservanți care nu sunt prielnici organismului.

Batoanele de pește, atât de iubite de copii, nu sunt văzute cu ochi buni de către specialiștii în nutriție, deoarece aceste produse nu conțin nici pe departe ceea ce promovează. De cele mai multe ori, acestea sunt făcute din resturi de pește, plus că prăjirea în baie de ulei aduce un aport caloric mare și o distrugere completă a substanțelor nutritive.

Lasă un comentariu