INFRASUNETELE EMISE DE EOLIENE NU SUNT PERICULOASE

Distribuie pe:

Un studiu realizat de cercetătorii suedezi, la cererea guvernului finlandez, citat de descopera.ro, a constatat că sunetele de frecvență joasă, sub pragul la care pot fi auzite de urechea umană, emise de instalațiile eoliene, nu sunt dăunătoare pentru sănătate!

“Studiile de până acum au arătat că zgomotul care se aude de la eoliene nu are efecte negative asupra sănătății, ci doar poate provoca disconfort și tulburări de somn la persoanele care locuiesc în proximitatea lor.

În prezentul studiu, realizat timp de doi ani, la cererea guvernului finlandez, am analizat efectele emisiilor sonore de frecvență joasă (infrasunete), emise de eoliene, care nu pot fi auzite de urechea umană.

Deși în numeroase țări au existat multe voci care au atribuit aceste infrasunete unor simptome care merg de la dureri de cap la acufenii (zgomote sau vâjâituri în urechi) și probleme cardiovasculare, rezultatele noii cercetări nu susțin ipoteza conform căreia infrasunetele ar cauza un astfel de risc. Este mai probabil ca acele simptome să fie declanșate de alți factori, precum simptomele așteptate de persoanele care trăiesc în proximitatea instalațiilor eoliene.

În studiul nostru, ne-am bazat pe interviuri, înregistrări sonore și teste de laborator pentru a studia efectele posibile ale acestor sunete asupra sănătății persoanelor care trăiesc la mai puțin de 20 de kilometri distanță față de eoliene. În plus, testele nu au dovedit nici că sunetele turbinelor ar perturba ritmul cardiac.

În concluzie, energia eoliană, dezvoltată pe scară largă în ultimii ani, mai ales în China, Statele Unite și Brazilia, și care furnizează 15% din electricitatea consumată în Europa, nu reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, chiar dacă aceștia locuiesc în apropierea instalațiilor”, afirmă oamenii de știință suedezi. (L.P.)

Lasă un comentariu