LA ZI PE FRONTUL LUPTEI ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI

Distribuie pe:

ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Până ieri, 23 iunie, în județul Mureș au fost confirmate 722 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19.

De asemenea, până la această dată, 624 de persoane au fost declarate vindecate și externate.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Mureș, la această dată, 2.159 de persoane se află în autoizolare la domiciliu, sub monitorizarea autorităților. În spațiile de carantină din județul Mureș sunt 59 de persoane.

Un număr de 68 de persoane sunt internate cu suspiciune de infecție cu virusul Covid-19, potrivit datelor DSP Mureș.

Până acum, 67 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat în spitalele din județul Mureș.

Premierul României, Ludovic Orban, a convocat luni, 22 iunie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care a adoptat hotărârea nr. 31 prin care a fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare (zonă verde). Excepția se aplică persoanelor asimptomatice care sosesc în România, din statele aflate pe listă.

Astfel, au fost adăugate încă cinci (5) state: Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană).

Zborurile către și dinspre țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare vor putea fi reluate de pe toate aeroporturile din România. Lista actualizată intră în vigoare la data 23 iunie 2020 și poate fi consultată pe site-ul www.cnscbt.ro. În evaluarea statelor propuse de INSP pentru zona verde, s-a ținut cont de criteriul mediei numărului de cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile, respectiv mai puțin de cinci (5) cazuri la 1 milion de locuitori.

 

28.729 DE MUREȘENI BENEFICIAZĂ DE PACHETE CU PRODUSE DE IGIENĂ ÎN CADRUL POAD 2020, TRANȘA A II-A

Cele 28.729 de pachete cu produse de igienă, de care beneficiază persoanele defavorizate din toate cele 102 localități ale județului Mureș, în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2020, tranșa a II-a, au fost livrate către centrele de distribuire din județ, în perioada 15-18 iunie 2020.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a emis Ordinul nr. 217 din 19 iunie 2020 prin care se stabilește calendarul de distribuire a produselor de igienă furnizate în cadrul POAD, pentru perioada 22 iunie - 26 iulie 2020 (pentru listele inițiale) și perioada 27 iulie - 7 august 2020 (pentru liste suplimentare).

Instituția Prefectului - Județul Mureș, în calitate de organizație parteneră, coordonează punerea în aplicare la nivelul județului Mureș a dispozițiilor OUG nr. 84 din 21 mai 2020 privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate - POAD.

De asemenea, au fost emise ordine ale prefectului pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea distribuirii produselor de igienă. A fost constituit Grupul de lucru pentru derularea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, la nivelul județului Mureș, s-au stabilit centre de distribuire a produselor de igienă la nivelul unităților administrativ teritoriale și au fost nominalizate persoanele care vor asigura distribuirea pachetelor la nivel local.

Categoriile de persoane care beneficiază de produse de igienă, acordate în cadrul POAD, și care au calitatea de beneficiari finali sunt:

* familiile și persoanele singure, cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

* familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

* persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform ordonanței de urgență, și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale - numai în cazul în care există stocuri de alimente și produse de igienă, după epuizarea distribuirii către categoriile prevăzute la primele două puncte de mai sus.

Conținutul unui pachet cu produse de igienă este următorul: periuță de dinți - 5 bucăți; pastă de dinți - 300 ml; săpun lichid - 500 ml; șampon copii - 800 ml; șampon adulți - 500 ml; detergent de rufe - 2.700 grame.

Ministerul Fondurilor Europene derulează, la nivel național, Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate - POAD, aprobat prin Decizia Comisiei Europene C(2014) 9102 din 28.11.2014 de aprobare a programului operațional de asistență alimentară și materială de bază, în vederea acordării de sprijin prin Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane din România.

CANCELARIA PREFECTULUI INSTITUȚIA PREFECTULUI - JUDEȚUL MUREȘ

 

LA NIVEL NAȚIONAL

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare ca urmare a ședinței din data de 22 iunie a.c. Excepția se aplică din data de 23 iunie și persoanelor asimptomatice care sosesc în România din Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană). Lista actualizată poate fi consultată pe pagina de internet a Institutului Național de Sănătate Publică, la link-ul www.cnscbt.ro.

Până ieri, 23 iunie, pe teritoriul României au fost confirmate 24.505 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.187 au fost declarate vindecate și externate.

Până ieri, 1.539 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.06.2020 (10.00) - 23.06.2020 (10.00) au fost înregistrate 16 decese (9 bărbați și 7 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Dâmbovița, Galați, Iași, București, Mureș, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 2 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la o persoană de peste 80 de ani.

15 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 214 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 200 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.241 de persoane. Alte 70.768 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 639.322 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 466 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.018 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 331 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 149.550 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, luni, 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 22 iunie a.c., 76 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.601 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franța, 883 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 31 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Până la data de 22 iunie 2020, au fost raportate 1.511.801 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franța și Germania.

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE - https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 21 iunie - 22 iunie 2020

* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

GRUPUL DE COMUNICARE STRATEGICĂ

 

Lasă un comentariu