ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII AVERTIZEAZĂ PANDEMIA DE CORONAVIRUS IA AMPLOARE!

Distribuie pe:

Pandemia de COVID-19 ia amploare, iar efectele se vor resimți încă zeci de ani de acum înainte, a declarat luni, în cadrul unei conferințe online, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat pentru un forum virtual de sănătate, organizat de autoritățile din Dubai, că cea mai mare amenințare cu care se confruntă lumea nu este virusul în sine, ci “lipsa solidarității și a gestionării la nivel global”.

“Nu putem învinge această pandemie cu o lume divizată. Politizarea pandemiei a agravat criza. Niciunul dintre noi nu este în siguranță până când toți nu suntem în siguranță”, a spus directorul OMS.

Organizația a avertizat, săptămâna trecută, asupra unei faze noi și periculoase a pandemiei, în situația în care populația s-a săturat de autoizolare, în ciuda răspândirii rapide a infecției.

Boala COVID-19, care a ucis până acum peste 465.000 de oameni și a infectat aproape nouă milioane la nivel mondial, se accelerează în America și în anumite părți ale Asiei, în timp ce Europa începe să relaxeze măsurile restrictive.

Blocajele impuse pentru a stopa răspândirea virusului au provocat daune economice devastatoare, dar OMS spune că pandemia reprezintă, încă, o amenințare majoră. Mai mult, ea intră într-o etapă nouă și periculoasă.

“A fost nevoie de trei luni pentru ca primul milion de cazuri să fie semnalat, însă ultimul milion de cazuri a fost semnalat în doar opt zile”, a spus Tedros.

“Știm că pandemia este mai mult decât o criză de sănătate: este o criză economică, o criză socială și, în multe țări, o criză politică. Efectele sale vor fi resimțite în deceniile următoare”, a adăugat directorul OMS.

Dezvoltarea unui vaccin va dura luni de zile - în cel mai bun caz - timp în care oamenii de știință descoperă, în continuare, mai multe despre virus, despre simptomele acestuia și despre modul în care s-a putut răspândi înainte de a fi identificat.

Directorul OMS a îndemnat guvernele și companiile din lumea întreagă să se pregătească pentru eventuale pandemii viitoare, care ar putea să apară “în orice țară, în orice moment, și să ucidă milioane de persoane pentru că nu ne-am pregătit”.

“Nu știm unde și nici când se va produce următoarea pandemie, dar știm că ea va avea un impact teribil asupra vieții și economiei mondiale”, a avertizat oficialul OMS.

La ora actuală, America de Sud este epicentrul pandemiei, cu peste 20.000 de decese în Mexic, peste 8.000 în Peru și peste 1.000 în Argentina. (sursa - Agenția France Presse)

 

Lasă un comentariu