CIUDĂȚENII ÎN PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ

Distribuie pe:

În această perioadă, de o relativă relaxare socială în starea de alertă, indiferent de opinia personală a fiecăruia, sunt impuse niște reguli, care trebuie respectate. Convin sau nu, sunt reguli, iar dacă ele nu sunt respectate, persoanele pot fi amendate. Să luăm câteva exemple:

TRANSPORTUL ÎN COMUN

Persoanele care folosesc transportul în comun, pentru deplasare prin oraș și interurban, trebuie să știe că purtarea măștii faciale este obligatorie, atât pentru cei care se deplasează cu taxiul, cât și pentru cei care aleg autobuzul ori trenul. Legat de acest aspect, mi-au atras atenția două întâmplări. Prima s-a petrecut în ziua de vineri, 19 iunie a.c., pe linia de autobuz 14. La una din stațiile de autobuz urcă și un controlor. Verifică biletele și abonamentele. În spatele autobuzului găsește două persoane, fără bilet. Călătoreau gratuit, în salopete de lucru. Controlorul de bilete îi trimite la taxatoare să cumpere două bilete. Unul dintre ei se duce la taxatoare, dar nici măcar nu știa care este prețul unui bilet. Cumpără două bilete, apoi se întoarce la locul său din spatele autobuzului. Controlorul de bilete nu revenise deoarece cealaltă persoană fără bilet i-a reproșat pentru atenționările sale, apoi a început să-l amenințe cu reclamații la locul de muncă, dar și cu un proces în instanța de judecată. Un scandal în autobuz. Deocamdată acest serviciu către populație nu este gratuit. În această perioadă a stării de alertă este obligatorie și purtarea măștii faciale. Un exemplu în acest sens îl avem din ziua de sâmbătă, 20 iunie a.c., la orele prânzului, pe linia de autobuz 18. La capăt de linie, de la Combinat, înainte de a pleca în cursă, șoferul îi atenționează pe călători să își pună masca facială, fiindcă poliția face controale și dă amenzi. Lumea se conformează. După două stații de oprire, șoferul îi atenționează pe doi călători aflați în spatele autobuzului, foarte vocali, fără mască facială. Îi atenționează să-și pună masca, altfel vor fi coborâți din autobuz. Li se dă timp de gândire până la următoarea stație de oprire. Unul dintre ei nu avea mască de protecție. Șoferul nu pornește mașina. Se ridică și merge în spatele autobuzului. Un tip atât de înalt încât aveai impresia că freacă capota autobuzului cu capul și își strică freza. L-a dat jos din autobuz pe călătorul fără mască. În semn de solidaritate, l-a urmat și colegul său.

ÎN REȚEAUA COMERCIALĂ

Nu doar în transportul în comun trebuie respectate regulile impuse. Ele sunt stabilite și pentru rețeaua comercială. Bunăoară, dacă mergi într-un magazin, cum ar fi un super sau hypermarket, ți se ia temperatura corpului prin scanare. Pasul înainte este prin faptul că ți se ia de la încheietura mâinii, nu de pe frunte. Legat de acest aspect, al termometrizării, au fost multe opinii ostile față de procedeu, cum că ar încălca drepturile omului, ale cumpărătorului, sau că termometrizarea nu este făcută de un personal medical calificat. Păi, hai să n-o luăm razna cu toții! Am convingerea că majoritatea familiilor au un termometru în casă și în caz că vor să afle dacă au sau nu temperatură, nu-și cheamă medicul de familie, la domiciliu, pentru termometrizare. Mai mult de atât. Oricine își poate cumpăra un tensiometru și își poate măsura tensiunea și pulsul când are el chef. Tot fără personal medical calificat. Reacția firească, față de termometrizare, la intrare într-un magazin, ar trebui să fie un răspuns precum “Mulțam fain!” Dar trecând peste asta, cu precizarea că și în incinta magazinelor purtarea măștii este obligatorie, o întâmplare petrecută duminică, 21 iunie a.c., la un magazin “Lidl”. La linia de casă, casierița îi atrage atenția unui tip: “Vă rog să vă trageți masca și pe nas!”. Tipul își trage masca peste nas, fără să comenteze. Ajunge la casierie. Achită ce are de achitat, apoi îi spune casieriței: “Am o întrebare: Ce se întâmplă dacă nu încape nasul în mască? Se poate întâmpla și asta, frecvent...” Casierița răspunde: “Încape... Noi suntem obligate să purtăm masca zece ore pe zi...” Cred că le este greu, fie că le încape, fie că nu, și nasul în mască. Dar este preferabil să poarte masca decât să se infecteze...

 

Lasă un comentariu