DACĂ VREM, NE PUTEM SCHIMBA PERSONALITATEA ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI...

Distribuie pe:

Cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Zürich, citați de descopera.ro, susțin că, dacă doresc să își schimbe personalitatea și să devină mai disciplinați, oamenii reușesc acest lucru în doar două săptămâni.

“Știam de mai mult timp că personalitatea nu este constantă de-a lungul vieții. Personalitatea poate fi imaginată mai degrabă ca niște puncte de-a lungul unui spectru, în care poți fi mai mult sau mai puțin extravertit. Aceste trăsături se pot schimba în funcție de experiențele prin care treci în timpul vieții. Personalitatea poate fi o abilitate pe care o înveți, acest concept fiind foarte diferit față de cel pe care îl știm cu toții.

În cazul experimentului nostru, 255 de subiecți (atât studenți, cât și angajați cu normă întreagă) au fost repartizați în două grupuri bazate pe schimbările pe care doreau să le facă la personalitățile lor. Noi ne-am concentrat pe două mari dorințe ale subiecților, și anume să devină mai disciplinați și mai deschiși la noi experiențe.

Fiecare dintre subiecții din studiu au primit câte două mesaje automate pe zi, prin intermediul unei aplicații pe telefon. Primul mesaj, trimis dimineața, le amintea de intențiile lor din acea zi, precum mersul la sală sau încercarea unei rețete noi, și conținea încurajări, amintind și despre realizările lor din trecut. Al doilea mesaj era trimis seara și conținea un scurt chestionar privind intențiile din ziua respectivă.

Două săptămâni mai târziu, personalitățile participanților se schimbaseră. Cei care doreau să devină mai disciplinați au declarat că deveniseră mai disciplinați, iar cei care doreau să fie mai deschiși către noi experiențe au afirmat că erau mult mai deschiși. Totodată, atunci când participanții au fost evaluați (șase săptămâni mai târziu), schimbările erau încă vizibile.

Însă, ar fi interesant să vedem ce vor arăta viitoarele cercetări despre puterea de a ne schimba propriile personalități. Între timp, lecția pe care o putem învăța cu toții este că ne putem schimba comportamentul și chiar personalitatea.

Pentru a face asta, trebuie să acționăm în fiecare zi în direcția a ceea ce ne-am propus și să ne amintim zilnic de obiectivele pe care ni le-am ales”, explică oamenii de știință elvețieni.

Lasă un comentariu