BOALA ARTERIALĂ PERIFERICĂ

Distribuie pe:

Boala arterială periferică (numită și arteriopatie obliterantă) este o problemă circulatorie frecventă, în care arterele îngustate reduc fluxul sângelui la membre. Extremitățile - de obicei picioarele - nu primesc suficient flux de sânge pentru “a ține pasul cu cererea”. Acest lucru provoacă simptome, mai ales dureri de picioare, în timpul mersului (fenomen cunoscut sub numele de claudicație).

Boala poate reprezenta și un semn al acumulării de depozite de grăsime în artere (ateroscleroză). Această afecțiune poate reduce fluxul de sânge către inimă, creier și membrele inferioare.

Adesea, boala poate fi tratată cu succes prin renunțarea la fumat, exerciții fizice și un regim alimentar sănătos.

Simptome - În timp ce unele persoane prezintă simptome ușoare sau sunt asimptomatice, altele se confruntă cu dureri de picioare în timpul mersului (claudicație - din lat. “claudicare” - a amorți), dureri musculare sau crampe la nivelul picioarelor sau brațelor, dureri care dispar după câteva minute de repaus. Localizarea durerii depinde de situarea arterei înfundate sau îngustate. Durerea de gambă este cea mai frecventă.

Severitatea claudicației variază mult, de la un ușor disconfort până la o durere debilitantă (capabilă să provoace o dizabilitate sau un handicap). Claudicația severă îngreunează mersul și practicarea altor tipuri de activități fizice. Semnele și simptomele bolii includ: crampe dureroase în unul sau în ambele șolduri, coapse sau mușchi ai gambei - după anumite activități, cum ar fi mersul sau urcarea scărilor; amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor inferioare; senzația de rece în picior sau în laba piciorului; răni care nu se vindecă, la nivelul degetelor de la picioare sau la picioare; modificarea culorii picioarelor; creșterea mai lentă a unghiilor; piele lucioasă pe picioare; lipsa pulsului sau un puls slab în picioare.

Dacă boala progresează, durerea poate apărea chiar în poziția de repaus sau culcat (durere de repaus) și poate fi suficient de intensă pentru a perturba somnul. Atârnarea picioarelor peste marginea patului poate ameliora, temporar, durerea.

Cauze - Boala arterială periferică este adesea cauzată de ateroscleroză - depunerile de grăsime (ateroame) ce se acumulează pe pereții arterei și reduc fluxul de sânge.

Deși discuțiile despre ateroscleroză se concentrează de obicei asupra inimii, boala poate afecta și, de obicei, afectează arterele din întregul corp.

Mai puțin frecvent, cauza bolii poate fi inflamația vaselor de sânge, vătămarea membrelor, anatomia neobișnuită a ligamentelor sau mușchilor sau expunerea la radiații.

Factori de risc: fumatul; diabetul; tensiune arterială crescută; obezitate; nivel ridicat de colesterol; înaintarea în vârstă (mai ales după 50 de ani); antecedente familiale, boli de inimă sau accident vascular cerebral; nivel ridicat de homocisteină, o proteină ce ajută la menținerea țesuturilor.

Persoanele care fumează sau au diabet prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boala!

Complicații - Dacă boala este cauzată de acumularea de ateroame în vasele de sânge (ateroscleroza), riscați să dezvoltați:

* ischemia membrelor implicate - o afecțiune care debutează cu răni deschise, care nu se vindecă, leziuni sau infecții la nivelul picioarelor; ischemia critică apare atunci când astfel de leziuni sau infecții progresează și provoacă moartea țesuturilor (gangrenă), uneori necesitând amputarea membrului afectat;

* accident vascular cerebral și atac de cord (ateroscleroza care cauzează semnele și simptomele bolii arteriale periferice nu se limitează la picioare, depozitele de grăsime se acumulează și în arterele care transportă sânge către inimă și creier);

* infecții, la nivelul oaselor, ce pun viața in pericol, și infecții periculoase ce pot pătrunde în fluxul sanguin;

* necroza sau moartea țesuturilor, care poate duce la amputarea membrului afectat.

Profilaxie - Cel mai bun mod de a preveni claudicația este menținerea unui un stil de viață sănătos, ceea ce înseamnă:

* Renunțați la fumat! Fumatul contribuie la deteriorarea arterelor și este un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea și agravarea bolii. Dacă fumați, renunțarea la acest viciu este cel mai important lucru pentru a reduce riscul de complicații.

* Dacă aveți diabet, mențineți glicemia sub control.

* Faceți mișcare, între 30 și 45 de minute, de câteva ori pe săptămână.

* Scădeți nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale, dacă este cazul.

* Consumați alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate.

* Mențineți o greutate corporală normală.

Îngrijirea atentă a piciorului - Pe lângă sugestiile de mai sus, aveți mare grijă de picioare. Persoanele cu boală de arteră periferică, în special cele care au și diabet, prezintă riscul de vindecare anevoioasă a rănilor la nivelul labei piciorului. Circulația slabă a sângelui poate încetini sau compromite vindecarea și crește riscul de infecție. Urmați aceste sfaturi :

* Spălați-vă picioarele zilnic, uscați-le bine și hidratați-le des pentru a preveni fisurile, care pot duce la infecții. Nu vă hidratați între degetele de la picioare, deoarece acest lucru poate încuraja dezvoltarea ciupercilor.

* Purtați încălțăminte comodă și șosete groase și uscate.

* Tratați, imediat, orice infecție fungică a picioarelor.                        

* Aveți grijă să nu vă răniți când vă tăiați unghiile.

* Verificați, zilnic, dacă apar leziuni sau răni pe picioare.

* Consultați medicul la primul semn de durere sau rănire a pielii de pe picioare.

Medicină alternativă - Efectele de subțiere a sângelui prin administrarea de produse pe bază de ginkgo-biloba pot permite persoanelor cu claudicație intermitentă să parcurgă distanțe mai lungi, cu mai puțină durere. Totuși, acest remediu pe bază de plante poate provoca sângerare atunci când este administrat în doze mari și ar putea fi periculos dacă este asociat cu medicamente anti-plachetare, inclusiv aspirina, care sunt prescrise în mod obișnuit persoanelor cu boală arterială periferică. Nu luați ginkgo înainte de a vorbi cu medicul dumneavoastră.

Boala poate fi frustrantă, mai ales când exercițiul fizic și mersul pe jos provoacă durere. Nu vă descurajați, însă. Pe măsură ce continuați exercițiul, veți crește distanța pe care o puteți parcurge fără durere.

S-ar putea să vă fie de ajutor să înălțați patul în care dormiți cu 10 până la 15 centimetri, deoarece menținerea picioarelor sub nivelul inimii reduce de obicei durerea.

Un alt sfat pentru reducerea simptomelor este să evitați cât mai mult temperaturile scăzute. Dacă, totuși, nu puteți evita frigul, îmbrăcați-vă în haine cât mai groase. (sursa - mayoclinic.org)

Lasă un comentariu