ROMÂNII - HARNICI, DAR SĂRACI...

Distribuie pe:

Raportul privind dezvoltarea sustenabilă pe anul 2018 al Biroului European de Statistică - Eurostat, dat recent publicității, evidențiază faptul că, dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene (UE), România are cea mai mare pondere a oamenilor care, deși muncesc, rămân săraci.

Astfel, în anul 2018, mai mult de 15% din românii cu vârste de cel puțin 18 ani și care se duceau la muncă erau expuși riscului de sărăcie, România făcând totuși progrese față de anul 2013, când rata riscului de sărăcie la persoanele care munceau era de 18%.

În rândul celor 27 de state UE, România este între primele 10 țări cu cel mai mic procent din populație care trăiește în gospodării în care nu se prea muncește. Concret, în anul 2018, doar vreo 7% dintre românii cu vârste de până în 59 de ani trăiau în gospodării cu intensitate a muncii foarte scăzută, situația de la noi fiind comparabilă cu cea din Austria.

Gospodării cu intensitate scăzută a muncii, în opinia Eurostat, sunt acele gospodării în care adulții au lucrat cel mult 20% din potențialul lor în ultimul an. Grecia, Irlanda și Belgia aveau în 2018 cele mai mari ponderi ale oamenilor de până în 59 de ani care trăiau în familii ai căror membri nu prea se duceau la muncă.

În schimb, tot românii sunt printre cei mai săraci din Uniunea Europeană. În anul 2018, în jur de 12% din populația României trăia în sărăcie severă, ceea ce înseamnă că nu își permiteau să își satisfacă nici măcar cele mai banale nevoi, respectiv să mănânce carne sau pește (ori echivalentul vegetarian) o dată la două zile, să se ducă o săptămână pe an în vacanță, să își plătească utilitățile sau chiria, să își încălzească locuința iarna, să aibă televizor color, mașină de spălat rufe, telefon sau să facă față unor cheltuieli neașteptate.

Însă, în 5 ani (2013-2018), în România s-au făcut progrese, pentru că în anul 2013 exista un procent de 30% din populație cu lipsuri materiale severe.

Pe primul loc în topul sărăciei severe se situează bulgarii, cu un procentaj de peste 20%, în anul 2018, dar și ei au făcut progrese considerabile față de 2013, când aveau aproape 45%.

Cele mai mici procente ale populației expuse lipsurilor materiale severe erau, în anul 2018, în Luxemburg, Suedia și Olanda (mai puțin de 3%).

Raportul Eurostat concluzionează că, în anul 2018, peste 30% dintre români trăiau sub risc de sărăcie sau excluziune socială, ocupând locul al doilea în UE, după bulgari.

Însă, deși mai săracă decât noi, doar 10% din populația bulgară nu are toaletă și duș în locuință, pe când în această situație se află un sfert dintre români, media UE fiind de doar 2%... (L.P.)

 

Lasă un comentariu