PACIENȚII ASIMPTOMATICI, EXTERNAȚI DUPĂ 10 ZILE

Distribuie pe:

La propunerea comisiei de management clinic și epidemiologic al infecției Covid-19 privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienți, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a aprobat Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 555/2020 privind aprobarea planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus, a listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți de virusul SARS-CoV-2.

Încă 4 zile, izolare la domiciliu

Conform documentului, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare, în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).

Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

Excepție, pacienții cu afecțiuni renale

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi menținuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu).

Pacienții simptomatici cu forme medii sau severe vor rămâne în spitale faza 1 sau 2, care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de fază 1 sau 2 nu au secții de terapie intensivă.

Internarea trebuie să dureze cel puțin 14 zile de la debutul simptomelor, lipsa febrei pentru cel puțin 72 de ore și ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control se va efectua după îndeplinirea acestor criterii.

Pacienții cu rezultat pozitiv la testul de control pot fi externați dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu indicații de izolare la domiciliu pentru o perioadă stabilită de medicul curant.

Personalul medical este obligat să utilizeze echipamentele individuale de protecție (PPE) conform normelor în vigoare pentru toți pacienții care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcție de riscul manoperelor efectuate la pacient.

Medicul de familie, monitorizare zilnică

După externare, monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu se face de către medicul de familie, zilnic, prin sistemul de telemedicină.

Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către Direcția de Sănătate Publică Județeană și a municipiului București.

“Noile criterii de externate au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS și ECDC, care nu mai condiționează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore.

Există rapoarte care evidențiază că pacienții pot rămâne pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv, după zile sau săptămâni, după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios”, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu