STAȚIUNEA DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU CREȘTEREA BOVINELOR TÂRGU-MUREȘ, SALVATĂ DE LA DISTRUGERE

Distribuie pe:

În județul Mureș funcționau, cu succes, șase stațiuni de cercetare științifică în domeniul agriculturii, în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice din România. În acest sector, își desfășurau activitatea elita specialiștilor agricoli din sectorul vegetal și zootehnie. Rezultatele proiectelor de cercetare se aplicau în producție, la nivel de județ și în județele din Transilvania, multe fiind apreciate și peste graniță. În perioada de glorie a socialismului, județul nostru era catalogat printre primele locuri din țară la producția agricolă.

După “revoluția” furată de cozi de topor, trădători de neam și țară, treptat, aceste incubatoare de știință și progres au fost desființate, o parte au devenit ruine: Stațiunea de cercetare pentru porcine din Gornești; Stațiunea Pomicolă Târgu-Mureș, Stațiunea pentru Animale de Blană. Altele supraviețuiesc prin închirierea spațiilor, lichidarea bazei materiale. De reținut că la toate stațiunile de cercetări agricole s-a abuzat în ocuparea ilegală a terenurilor. Vremelnicii politruci și primari, cât și o legislație ambiguă, au permis și întreținut revendicarea nelegală a terenurilor agricole. Vinovații sunt și, după trei decenii, nepedepsiți. O vină poartă și fostul premier fesenist, Petre Roman, apoi guvernarea din perioada țărănistă, cea mai păguboasă pentru agricultura României.

Din fericire, potrivit vorbei din popor, “Nu mor caii când vor câinii”, în Târgu-Mureș, grație unui specialist cinstit, dr. ing. Ioan Oroian, membru al Academiei Agricole, și a unei echipe de colaboratori statornici în pasiunea pentru nobila îndeletnicire de agricultor cu înaltă calificare, a rămas și continuă cu succes o tradiție valoroasă în domeniul cercetării, Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor, aflată în subordinea Academiei Agricole și Silvice din România.

Săptămâna trecută, prof. dr. ing. Valeriu Tabără - președintele Academiei Agricole, fost ministru peste Agricultură, a vizitat stațiunea, în ceasul al doisprezecelea, și a fost încântat de loturile experimentale din câmp, de ferma zootehnică și de toată activitatea cercetătorilor, mai ales că după desființarea Stațiunii de cercetări Zootehnice din Sighetul Marmației, aceasta a devenit Bază experimentală pentru creșterea a 100 de capete de vaci din rasa Brună de Maramureș, cu toate activele preluate de Stațiunea din Târgu-Mureș.

Curios să aflu “minunea” salvării acestei stațiuni, la fața locului, consemnând fapte, realități, luni, 20 iunie, am fost în câmp și în ferma zootehnică, unde m-am documentat și am purtat discuții cu o echipă extraordinar de valoroasă în cercetarea agricolă, formată din dr. ing. academician Ioan Oroian, cel care, de 20 de ani, s-a luptat să mențină, să readucă faima de altă dată în stațiune; ing. Iustina Lobonțiu - decanul cercetătorilor agricoli mureșeni, o doamnă care, după o prestigioasă carieră de cercetare la Institutul din Fundulea și la SCZ Târgu-Mureș, la vârsta de 82 de ani, coordonează și lucrează în câmp, cu o echipă de cercetători tineri. Fermierii mureșeni, toți oameni care iubesc agricultura, merită să facă o vizită la câmpul de cercetare al doamnei Iustina Lobonțiu, unde se pot minuna și învăța multe despre ce înseamnă pasiune și dăruire. (Să-mi fie cu iertare, dar nu vreau să fiu acuzat de un limbaj de lemn, elogios, chiar că merită să vedeți realitatea la fața locului); Mare Maria - o doamnă șefă de fermă vegetală, care se ocupă cu producerea, condiționarea, ambalarea semințelor de cereale din soiuri și verigi biologice valoroase; ing. Ana Maria Covrig, care a optat pentru cercetare, după o perioadă de 15 ani la Serele municipiului Târgu-Mureș, ing. Kiss-Vas Ervin - specialist în zootehnie, absolvent de Liceu Agricol și Facultății de Zootehnie din Cluj-Napoca, un tânăr cu experiență și dragoste pentru animale, întors acasă după o perioadă în care a lucrat în Ungaria, la o fermă de elită. Oameni valoroși, statornici, cu curaj și optimism că vor depăși greutățile provocate de dezinteresul vremelnicilor guvernanți. Trebuie să menționez că a fost o perioadă când primeau salarii cu întârzieri de câteva luni, până să apară Hotărârea de Guvern nr.50/2019, care prevede salarizarea angajaților din cercetare cu 60 la sută bani de la guvern și 40 la sută din fonduri proprii. Această prevedere a fost practic salvarea sectorului de cercetare din agricultură, drept dovadă că s-a reușit atragerea a 10 specialiști tineri, o parte dintre ei doctoranzi. La un moment dat, după ce am vizitat stațiunea, i-am spus directorului: “Domnule, felicitări că ați salvat această stațiune și continuați să o puneți la punct, dar, tare mă tem, să-mi fie iertată suspiciunea, că după ce va redeveni o bijuterie, politicienii aceștia de dreapta, o vor vinde la un preț de nimic, la fel cum au procedat blestemații de țărăniști cu Stațiunea de la Gornești, unde primarul, dr. Dorin Florea, pe atunci prefect, declara: «N-am știut că avem o asemenea minune în județ». Apoi, după două săptămâni, ministrul agriculturii, sing. Mureșan, a vândut-o unui ospătar din județul Cluj. Blestemul acelei trădări îi urmărește pe vinovați până la al șaptelea neam”.

La un ceas de taină, până după-amiază târziu, am consemnat opiniile celor amintiți:

Ing. Iustina Lobonțiu “În câmpul experimental ne ocupăm de culturi comparative la grâu, triticale - 50 variante și peste 150 variante la porumb. În loturile respective studiem material difuzat în rețeaua de cercetare a Academiei Agricole și Silvice, în vederea determinării biotipurilor adaptate zonei din Transilvania. De aici urmează testările în Centrele de încercare și testare a soiurilor, apoi urmează omologarea la Comisia națională de omologare a soiurilor. Noi suntem prima verigă după crearea unui soi nou de grâu, urmărind încadrarea în parametri pedoclimatici ai zonei, rezistența la boli, potențialul productiv. Lucrăm numai cu creații românești și oferim informații prețioase producătorilor agricoli interesați de cele mai valoroase soiuri și hibrizi; recomandăm tehnologii agricole. O altă activitate importantă, desfășurată de-a lungul anilor, a fost aceea de a sprijini formarea de cercetători tineri, doctoranzi. Nu am cerut și nu cer nicio recunoaștere a muncii depuse în cercetare, începând cu anul 1954, dacă tot m-ați întrebat, că sunt cetățean de onoare al comunei sau orașului. Privind în urmă, mă doare că cercetarea științifică din agricultura României a fost neglijată, timp de 30 de ani, de toate guvernele perindate la conducerea României.

N-am fost sprijiniți deloc, dimpotrivă, ni s-au pus numai bețe în roate. Cea mai grea pierdere este legată de pierderea personalului de înaltă calificare. Fără salarii, oamenii valoroși au plecat în alte sectoare. Noroc cu Hotărârea de Guvern nr. 50 din 2019, că au venit tineri cu mintea luminată. Să sperăm că politicienii s-au convins că fără știință nu există progres. O altă activitate a sectorului vegetal din stațiune este legată de producerea de semințe de grâu, soia, triticale, sorg furajer livrate producătorilor agricoli din zonă și din județul Cluj. Anual, reușim să producem și să livrăm peste 200 tone de sămânță și să acordăm consultanță fermierilor interesați de progres. Președintele Academiei Agricole a vizitat cele 30 de hectare destinate cercetării și a fost încântat.”

Ing. Kis-Vas Ervin - șef fermă zootehnică Ernei: “Îmi place, fiindcă îmi fac meseria, îngrijind 243 de vaci cu lapte, din care 31 din rasa Pinzgau de Transilvania, aflate într-un proiect de cercetare privind păstrarea rasei. Avem 212 vaci din rasa Bălțata Românească și producem material de prăsilă, junici gestante pentru agricultorii din zonă.

Avem aici un taur valoros din Bălațată Românească, material de prăsilă solicitat de Universitatea Agricolă din Cluj-Napoca. Livrăm, zilnic, unei societăți din Ibănești, 1600 litri de lapte, așa că ne asigurăm resursele financiare pentru baza furajeră produsă în fermă. Cea mai grea problemă o întâmpinăm cu îngrijitorii, slab pregătiți profesional, cu toate că le asigurăm un salariu acceptabil, de 3.000 de lei brut, lunar, și bonuri de vacanță. Îmi doresc să modernizez ferma, să fac reparațiile, rămase în așteptare, de 30 de ani...”

Mare Maria-șef fermă vegetală - “Sunt de 27 de ani aici, la stațiune, și mă ocup de tot ce intră în fermă spre vânzare, condiționarea semințelor, pregătirea loturilor, etichetare, vânzare. Toată proteina necesară zootehniei este produsă la noi în fermă, iar lucrările în câmp sunt executate de mecanizatorii noștri. Îi mulțumesc doamnei ing. Iustina Lobonțiu că mi-a fost alături cu sfaturi, m-a sprijinit în momentele grele, fiindu-mi un mentor adevărat”.

Ing. Ana Maria Covrig: “Am optat pentru cercetare din pasiune pentru această meserie, considerând că presupune o oportunitate pentru mine și un anumit nivel de pregătire profesională. Îmi pregătesc doctoratul în cercetare, la Universitatea Agricolă din Cluj, și îi sfătuiesc pe tinerii cu înclinații în acest domeniu să nu renunțe la munca în agricultură, unde satisfacțiile profesionale și materiale pot să fie mai mari decât în alte sectoare”.

Dr. ing. Ioan Oroian, academician și de 20 de ani directorul stațiunii, omul care a salvat de la distrugere acest sector, de multe ori luptându-se cu morile de vânt, hărțuit de cei care râvneau la terenul stațiunii, fără sprijin din partea politicienilor: “Am trecut de faza supraviețuirii, acum creștem, ne dezvoltăm, cu sprijin de la Guvern și prin eforturi proprii. Sunt în faza de finalizare cu intabularea terenului, primim o parte din salarii de la stat, am angajat 10 tineri. Am reușit să achiziționăm o presă de balotat semifân și dispozitiv de înfoliere a baloților. Mai am câțiva ani până la pensionare și-mi doresc să modernizez fermele, să investim în reparații la adăposturi pentru animale, să înlocuim rețeaua de apă, să construim o platformă ecologică pentru dejecții și să ne dotăm cu utilaje. În sectorul de cercetare vom achiziționa aparatură modernă de laborator și să continuăm “Proiectul de cercetare finanțat de Ministerul Agriculturii privind conservarea raselor de bovine Brună de Maramureș și Pinzagu de Transilvania”.

 

Lasă un comentariu