PĂCATELE, CERUL, CONFESIUNEA ȘI... OCHII

Distribuie pe:

* “Mă rog ca noi să putem avea întotdeauna ochi pentru a vedea și inimi pentru a simți minunea și bucuria preoției marelui și puternicului nostru Dumnezeu, în numele lui Iisus Hristos”.

Wilbur Wright (1867-1912), împreună cu fratele său Orville (1871-1948), sunt inventatori pionieri ai aviației, fiind creditați cu inventarea și construirea unui avion, care la 17 decembrie 1903 efectuează un zbor cu succes. Au o invenție a avionului referitoare la controlul cu trei axe, ceea ce a permis pilotului pilotarea aeronavei în mod eficient și pentru a menține echilibrul. Această metodă a devenit și rămâne standard pentru aeronavele cu aripi, de toate tipurile. În anul 1908 a semnat un contract cu armata SUA pentru un avion capabil să zboare timp de o oră, la o viteză de 40 mile pe oră. Călătorește în Europa pentru a-și demonstra eficacitatea invenției - avionul Wright. În tinerețe a citit cu lăcomie tot ce a putut afla despre aviație. Amândoi frați au scris 2 cărți de istorie și legendă a primului zbor cu motor cu echipaj, efectuat vreodată. În urma consumului de stridii contaminate, contactează o febră tifoidă, care-i va aduce sfârșitul pământesc în anul 1912, dar care îi deschide drumul spre marea trecere... către Domnul! Ziarele timpului spuneau: “Wilbur, la 45 de ani, o lună și 14 zile a trecut departe, după o viață scurtă și plină de consecințe. Un intelectual infailibil, imperturbabil, temperamental, modest și cu o mare încredere în sine”.

***

* “George Emil Palade a fost invitat la Academia Pontificală din Roma, unde Papa Ioan Paul al II-lea i-a înmânat un colan. Și când i-a pus colanul la gât, el i-a spus Papei: “Preasfințite părinte, dar eu sunt creștin ortodox, să știți!”. “N-are importanță, dragă, la câte ai făcut pentru umanitate, depășești orice graniță a confesiunii”.

George Emil Palade (1912-2008), a fost un medic și om de știință american, de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat al Premiului Nobel în anul 1974, pentru fiziologie și medicină. În 1986 i-a fost conferită, în Statele Unite, Medalia Națională pentru știință în biologie pentru “descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”. În anul 1930 s-a înmatriculat ca student la Facultatea de Medicină a Universității din București. În 1940 a absolvit-o, obținând titlul de doctor în medicină, cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942-1945, a servit în Corpul Medical al Armatei Române. În 1946 pleacă în Statele Unite ale Americii, unde este angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În anul 2007, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de colan. A fost ales membru de onoare al Academiei Române, membru de onoare al Academiei româno-americane de arte și științe din California. A murit la vârsta de 96 de ani, în Statele Unite.

Lasă un comentariu