ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL, SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Ieri, 26 iunie a.c., cu începere de la ora 10, în Cetatea Medievală din Târgu-Mureș, a avut loc ceremonia militară de înălțare a Drapelului Național pe catarg, eveniment prilejuit de Ziua Drapelului Național. Prin promulgarea Legii 96, din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie a devenit Ziua Drapelului Național. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului - Județul Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș, cu sprijinul Primăriei Târgu-Mureș și al Consiliului Județean Mureș. Înainte de a reliefa câteva aspecte de la eveniment, să ne amintim că drapelul tricolor, roșu-galben-albastru, a fost folosit de Tudor Vladimirescu în anul 1821 în timpul luptelor sale, apoi în 1834, Alexandru Ghica Vodă adoptă drapelul tricolor, iar guvernul revoluționarilor de la 1848, prin Decretul nr.1, din 26 iunie 1848, a decretat că Tricolorul reprezintă steagul național al tuturor românilor.

La evenimentul de ieri, 26 iunie, au fost prezente oficialitățile locale și județene, Garnizoana Târgu-Mureș și reprezentanți ai presei, mai puțin publicul.

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc: “Această zi este foarte importantă pentru noi, toți. Ziua Drapelului Național este un liant care leagă generațiile între ele și trebuie să ne respectăm simbolurile naționale”.

Prefectul Județului Mureș, Mara Togănel: “Astăzi este Ziua Drapelului Național, o zi care înseamnă respect față de patrie și noi înșine, fiindcă Tricolorul este însoțitorul nostru la bine și la greu”.

Maior Alexandru Ivanof, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale: “Este o zi foarte importantă pentru toți românii, dar mai ales pentru noi, militarii, deoarece, în fiecare zi, atât în țară, cât și în misiunile din străinătate, ne pregătim și luptăm în fiecare zi sub culorile drapelului tricolor. Joi, 25 iunie, a fost coborât drapelul tricolor din amplasamentul anterior și a fost dus în Catedrala Mare - «Înălțarea Domnului», unde a stat până azi, la ora 9, când a avut loc slujba de sfințire a Drapelului Tricolor. De acolo drapelul a fost adus de noi aici, pentru a fi înălțat.”

Drapelul a fost purtat de o gardă militară de onoare, iar după sfințirea drapelului, în timpul intonării Imnului Național de către un elev al Colegiului Unirea din Târgu-Mureș, Drapelul Tricolor a fost înălțat pe catarg.

Lasă un comentariu