CAZINOUL BĂILOR DIN VATRA DORNEI VA DEVENI CENTRU MUZEAL ȘI CULTURAL AL ORTODOXIEI ROMÂNEȘTI

Distribuie pe:

Clădirea-monument istoric a celui mai vechi cazinou din România, Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, este în curs de renovare, în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Aici va funcționa un centru dedicat conservării și valorificării patrimoniului bizantin și post-bizantin.

Aflați în vizită de lucru în județul Suceava, o delegație guvernamentală condusă de premierul Orban și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a inspectat duminică, alături de autoritățile locale, mai multe obiective, printre care și șantierul de reabilitare a fostului Cazinou al Băilor din Vatra Dornei.

Cazinoul Băilor a fost retrocedat în 2004 Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a depus, prin Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, un proiect de accesare de fonduri europene pentru reabilitarea clădirii și transformarea ei în muzeu al culturii ortodoxe. “Patrimoniul bizantin și post-bizantin este unul important în țara noastră și trebuie conservat și valorificat. Orice demers de salvare a patrimoniului, care merită să fie valorificat turistic, trebuie susținut de investiții în infrastructură”, a spus ministrul Bogdan Gheorghiu.

Centrul Muzeal va găzdui o expoziție permanentă cu obiecte din colecția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar în sala mare vor fi expoziții temporare. Noul muzeu va mai dispune de o video-arhivă și de instalație de sonorizare și traducere simultană pentru conferințe internaționale. Centrul ar putea veni în sprijinul proiectului de la Liteni, unde Ministerul Culturii plănuiește să ofere pregătire pentru restauratori.

În județul Suceava, unde se află multe monumente din patrimoniul mondial UNESCO, funcționează un important complex muzeal național. Printre monumentele UNESCO din județ a căror restaurare se va finaliza anul acesta se numără Biserica “Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița și Biserica “Sfântul Nicolae” din Bălinești, monument reprezentativ din Epoca Ștefaniană.

Lasă un comentariu