NEMȚENII ȘI-AU CÂȘTIGAT, DEFINITIV, “CHEILE”...

Distribuie pe:

În urma unui litigiu între autoritățile administrației publice din județele Harghita și Neamț, proces care a durat mai bine de 10 ani și a avut ca obiect anularea unui proces verbal de grănițuire în zona Cheile Bicazului (județul Neamț), anul trecut, în iunie, Tribunalul Prahova a dat câștig de cauză celor din Harghita, astfel încât, o suprafață de aproximativ 6.000 de hectare din comuna Bicaz-Chei urma “să se mute” din Neamț în județul vecin, să intre, cu alte cuvinte, în administrarea județului Harghita. Practic, instanța a stabilit o altă graniță, cu 4 kilometri înspre județul Neamț, iar zona avea să se numească “Strâmtoarea Becas”.

Decizia a fost atacată cu recurs de către autoritățile nemțene, nemulțumite că Tribunalul, depășindu-și competențele, a stabilit, practic, o altă limită de hotar între două unități administrativ-teritoriale, deși normele în materie (Legea nr. 2/1968 privind împărțirea administrativ-teritorială a țării pe județe) nu au fost modificate până în prezent.

În legătură cu... viziunea juridico-geografică a instanței (care a invocat o Hotărâre de Guvern din anul 2000, și nu Legea din 1968 privind organizarea administrativ-teritorială a României), șeful Oficiului de Cadastru Neamț, Simion Stâncel, a precizat, la vremea respectivă: “Nu printr-o astfel de Hotărâre se reglementează un hotar administrativ și nu are absolut nicio legătură cu hotarul care a fost așa și pe timpul regiunilor, când era hotar între fosta Regiune Mureș Autonomă Maghiară și Regiunea Bacău. Și înainte de legea din 1968, dar și după aceea, hotarul este pe pârâul Cupaș, deasupra Cheilor Bicazului. Cheile sunt în totalitate la Neamț. Se cheamă Cheile Bicazului, și nu Cheile Gheorgheniului sau ale Harghitei. E evident, așa a fost dintotdeauna și sperăm ca așa să fie și la următoarea instanță”.

La rândul său, primarul comunei Bicaz-Chei, Gheorghiță Oniga, a declarat: “E clar că vom face recurs și cred că ce au dat Oficiul Județean de Cadastru, instituțiile specializate ale statului care se ocupă de așa ceva, Harghita, și cu Oficiul Județean de Cadastru Neamț, sunt de acord și știu foarte clar, și ei, limitele teritorial-administrative pe care lucrează”.

Nu de aceeași părere au fost, însă, reprezentanții administrației publice din Gheorgheni, potrivit cărora Cheile Bicazului “niciodată n-au aparținut de județul Neamț”, în speță fiind vorba de încercarea “de a se rupe din teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni”.

Pentru nemțeni, hotarul cu județul Harghita, privind Cheile Bicazului, era o chestiune de mândrie și demnitate locală, motiv pentru care, în momentul în care o instanță din Ploiești a decis, pe criterii mai mult decât discutabile, să mute granița administrativă, lumea s-a revoltat și au fost chiar proteste de stradă.

Reamintim, în context, că, annul trecut, la finele lunii iunie, la Piatra Neamț a avut loc un miting autorizat, urmat de un marș pietonal. “Nemțeni, este timpul să ne mobilizăm. Nu putem accepta fracționarea teritoriului județului Neamț!!! Cheile Bicazului sunt ale județului Neamț, nu ale Harghitei! Dacă stăm pasivi, comentăm pe facebook și nu ne mobilizăm în realitate, să nu ne mai mire asemenea hotărâri date de instanțe. Cetățeni, administrație publică, primari, angajați la privat, funcționari publici... toți suntem români și cetățeni ai județului Neamț. Venind la acest miting, demonstrăm că nu suntem indiferenți și că îi sprijinim pe cei din comuna Bicaz-Chei. Amintim valoarea istorică și emblematică a defileului Cheile Bicazului!”, se arăta în îndemnul de participare.

Joi, 25 iunie a.c., Curtea de Apel Ploiești a admis recursul formulat de Prefectura Neamț, decizând, definitiv și irevocabil, că zona cheile Bicazului aparține județului Neamț.

“Am câștigat. Este o hotărâre definitivă și irevocabilă. Cheile Bicazului sunt ale Neamțului. Împreună cu dl primar de Bicaz-Chei, Gheorghiță Oniga, și cu dl Simion Stâncel, șeful OCPI Neamț, am dus o bătălie extrem de grea, dar și de maximă importanță pentru județul Neamț”, a declarat prefectul George Lazăr, după aflarea deciziei judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești.

De reținut, în fine, dar nu în ultimul rând, remarca jurna-liștilor din presa nemțeană (monitorulneamt.ro): “George Lazăr este reprezentantul în teritoriu al unui guvern al PNL. Gheorghe Oniga este primar ales pe lista PSD. Este un exemplu că se poate face colaborare pe probleme de importanță județeană, dacă există oameni raționali și se trece peste interese meschine”.

Odată cu încheierea unui proces ce a durat mai bine de un deceniu, s-a pus capăt și zvonisticii și scenariilor privind eventuale interese imobiliare sau legate de izvoare de apă, a căror exploatare ar fi fost mai ușor de negociat via Budapesta etc., scriu jurnaliștii nemțeni.

 

Lasă un comentariu