BANI DE LA GUVERN PENTRU REDUCEREA RISCULUI SEISMIC

Distribuie pe:

În ședința de joi, 25 iunie 2020, Guvernul a aprobat alocarea a 20 de milioane de lei pentru construcțiile cu risc seismic major, programul pe acest an referindu-se la proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic la construcțiile cu destinația de locuințe multietajate, aflate în clasa I de risc seismic.

În acest program sunt incluse 38 de imobile: pentru 21 de imobile va fi finanțată proiectarea lucrărilor de intervenție, iar pentru celelalte 17 imobile vor fi executate lucrări de consolidare.

Din punct de vedere al acțiunilor privind reducerea riscului, cele 38 de clădiri de locuit multietajate nominalizate în programul menționat se grupează în execuția lucrărilor de intervenție, la 17 clădiri de locuit multietajate, respectiv, în județul Prahova, municipiul Câmpina - o clădire de locuit; în județul Tulcea, municipiul Tulcea - două clădiri de locuit; în județul Covasna, municipiul Sfântu Gheorghe - o clădire de locuit; în județul Bacău, municipiul Bacău - 5 clădiri de locuit, și în București - 8 clădiri de locuit.

Proiectarea lucrărilor de intervenție la 21 clădiri de locuit multietajate se referă la județul Prahova, municipiul Câmpina - 3 clădiri de locuit; județul Prahova, municipiul Ploiești - 7 clădiri de locuit; județul Iași, municipiul Iași - 6 clădiri de locuit; județul Suceava, municipiul Suceava - o clădire de locuit, și București - 4 clădiri de locuit.

Imobilele respective au fost incluse în program la solicitarea consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului București, după ce au primit avizul Comisiei Națională de Inginerie Seismică, de pe lângă Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), care elaborează anual programul privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic la locuințele multietajate încadrate în clasa I de risc seismic, în baza Ordonanței nr. 20/1994.

“În program sunt eligibile numai blocuri de locuințe care îndeplinesc două dintre următoarele criterii: cuprind spații publice cu altă destinație decât aceea de locuință, având suprafața de peste 50 mp; au un regim de înălțime de la P + 3 etaje inclusiv și minimum 10 apartamente și care sunt amplasate în localități foarte vulnerabile la cutremur”, precizează MLPDA. (L.P.)

Lasă un comentariu