LÁSZLÓ TÖKÉS PIERDE ÎN FAȚA LUI KLAUS IOHANNIS

Distribuie pe:

Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), László Tõkés, a anunțat săptămâna trecută, la Târgu-Mureș, că a fost clasat denunțul penal depus împreună cu liderul Consiliului Național Secuiesc (CNS), Balázs Izsák, împotriva președintelui Klaus Iohannis, pe motiv că ar fi instigat la „ură și discriminare".

„La plângerea noastră împotriva domnului președinte Klaus Iohannis, la fel a sosit un răspuns foarte rapid de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (…) Acest răspuns casează cauza, spunând că într-adevăr, să vă citez, considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la libera exprimare, chiar în forma acceptată a criticii dure. În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificat ca un hate speech (discurs al urii - n.n.) . În ciuda acestei calificări, cauza a fost clasată, spunând că nu este cazul unei cauze care ar necesita o urmărire penală", a declarat László Tõkés, într-o conferință de presă susținută la Târgu-Mureș.

În luna mai, László Tõkés și Balázs Izsák au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț penal împotriva președintelui Klaus Iohannis, în care acesta este acuzat de „comiterea infracțiunii de instigare la ură și discriminare".

Motivul care a stat la baza acestui denunț a fost, potrivit celor doi inițiatori, discursul președintelui Klaus Iohannis, „însoțit de gesticulație ba războinică, ba ridiculizantă, care a produs mari emoții atât la noi în țară, cât și în țara vecină ponegrită", iar prin acesta ar fi incitat publicul român împotriva celor două categorii de persoane vizate, „ungurii și pesediștii, și poate altera relațiile de vecinătate cu Ungaria".

Denunțul penal a vizat declarația președintelui Klaus Iohannis, care a criticat, în data de 29 aprilie, proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, susținând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaților.

În aceeași zi, Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, care a fost apoi respins de Senat, în calitate de for decizional. (sursa - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu