DISPUTA PENTRU CHEILE BICAZULUI CONTINUĂ! PREȘEDINTELE CJ HARGHITA, HOTĂRÂT SĂ SE APERE DE „ATACURILE DE LA GRANIȚA DE EST A JUDEȚULUI"!

Distribuie pe:

La o zi după pronunțarea, de către Curtea de Apel Ploiești, a unei hotărâri definitive și irevocabile privind apartenența zonei Cheile Bicazului la județul Neamț, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că, după primirea sentinței și a motivării acesteia, va utiliza o cale de atac extraordinară, pentru redeschiderea dosarului, informează MTI.

Borboly a criticat excluderea din proces a Consiliului Județean Harghita și a prefectului județului Harghita, pe care o pune pe seama faptului că instanța a dorit să eludeze, cu bună știință, probele ce pledau în favoarea județului pe care îl reprezintă: „Bănuiesc că, Curtea de Apel a exclus Consiliul Județean Harghita pentru a nu fi obligată să ia în considerare probele noastre cu valoare 100% la pronunțarea sentinței. Este un lucru cu atât mai ciudat dacă ținem cont de faptul că județul Neamț nu a fost exclus din proces", a declarat politicianul, care a precizat că, din câte știe, niciuna dintre părțile implicate nu a cerut excluderea Consiliului Județean Harghita.

Autoritățile publice harghitene (Consiliul Județean și Primăria Gheorgheni) susțin, în continuare, că zona Cheile Bicazului, cu un puternic potențial turistic, face parte, prin tradiție, din Ținutul Secuiesc.

Reamintim că, în iunie 2019, Tribunalul Județean Prahova s-a pronunțat în favoarea județului Harghita, instanța fixând limita între cele două județe în favoarea orașului Gheorgheni și a județului Harghita, decizie salutată ca o mare și binemeritată victorie de către președintele CJ, Borboly Csaba, care invoca „atacurile de la granița de est a județului", convins că recursul înaintat de autoritățile nemțene este sortit eșecului: „Dacă județul Neamț va face recurs, nu există nicio justificare la soluționarea pozitivă a recursului în a doua instanță, deoarece cazul relativ simplu a fost epuizat în acești zece ani, așa că nu mai pot aduce nimic nou în interesul lor. Desigur, în România se poate întâmpla orice. Litigiul de zece ani a demonstrat că perseverența și răbdarea, pașii făcuți în consens cu legea - reprezintă calea viabilă. Pentru asta a luptat și luptă în continuare echipa CJ Harghita: pentru Cheile Bicazului (...). Atacurile la granița de est a județului Harghita, după schimbarea regimului, au avut același scop - să ne ia pădurile, văile, câmpurile, locurile memoriale, orice ce este important din punctul de vedere al supraviețuirii, păstrării și dezvoltării identității comunității noastre. Probabil, această luptă va trebui continuată zeci de ani, dar nu dăm înapoi, nu putem să ne împăcăm cu fărădelegile, pentru că, dacă nu facem tot ce ne stă în putință, atunci procesul de excludere, de acaparare va continua, și va avea loc modificarea ilegală a granițelor în detrimentul județului Harghita, în ciuda faptului că legea și dreptul internațional sunt de partea noastră", a declarat Borboly, potrivit kronikaonline.ro, citat de presa harghiteană de limbă română.

Menționăm că deciziile definitive și irevocabile pot fi atacate prin căi extraordinare de atac - revizuirea sau contestația în anulare. Rămâne de văzut la care dintre acestea va recurge CJ Harghita pentru… a se apăra de „atacurile de la granița de est a județului".

 

Lasă un comentariu