O INVESTIȚIE REMARCABILĂ - BAZINUL OLIMPIC, ACOPERIT, DE LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Plăcerea din perioada copilăriei este de a merge la scăldat, în perioada verii, mai ales în zilele toride. Generațiile târgumureșenilor care au ajuns acum la vârsta pensionării, sau apropiată de ea, își amintesc de verile calde, în care își petreceau întreaga zi la scăldat. Unde mergea târgumureșeanul la scăldat? În primul rând, mergea la scăldat în râul Mureș. Era pe gratis. Printre cele mai frecventate locuri de scăldat erau, locul de revărsare a Canalului Turbinei în albia râului Mureș. Un alt loc luat cu asalt, la bălăceală, se afla dincolo de calea ferată, în spatele Stadionului „23 August". Apoi, mai era în Aleea Carpați, în dreptul ștrandului „1 Mai", puțin în aval de baraj, unde se afla și o insuliță, dar și în dreptul barajului, la „Czement lapok" (plăcile de ciment), cât și „La 7 plopi", ceva mai în amonte de baraj. Dar aveai ocazia să mergi la ștrandul „Ritz", un ștrand amenajat pe râul Mureș, la care se ajungea de pe strada Libertății. Biletul costa 50 de bani. Vindeai câteva sticle și borcane la punctele de colectare și aveai bani de intrare la ștrand. Aveai ștrandul „Voința" de lângă Uzina de Apă, cu apă în cele două bazine din Canalul Turbinei. Cel mai elegant ștrand a fost dat în folosință în Aleea Carpați, ștrandul „1 Mai", cu două bazine. În bazinul mare se desfășurau competiții de polo, de înot. După inundațiile din 1970, din Târgu-Mureș, s-a construit „Weekend"-ul, care, în prima fază, la bazinul mare avea și o trambulină cu platforme de 3-5-7 și 10 metri înălțime. Tot după acele inundații a fost reamenajat cursul râului Mureș, pentru a feri orașul de inundații și, astfel, a dispărut ștrandul „Ritz". Ștrandul „Voința" a fost abandonat, la fel și ștrandul „1 Mai". Dar, surprinzător, de puțină vreme, la fostul ștrand „1 Mai" din Aleea Carpați, s-a început a se lucra frenetic. Ce se întâmplă acolo și ce se vrea? Răspunsuri am primit din partea domnului Cosmin Pop, director al C.S. „Mureșul" din Târgu-Mureș, aflat pe șantier, urmărind cu interes desfășurarea lucrărilor de construcții care se petrec acolo. Vă prezentăm interviul realizat pe șantier:

- Vă rog să ne spuneți ce se întâmplă aici?

- Este punerea în practică a proiectului denumit „Bazin olimpic acoperit, cu 800 de locuri în tribună".

- Când au început lucrările și când vor fi finalizate?

- Lucrările au început la data de 20 iunie 2019. Finalizarea este prevăzută pe data de 15 noiembrie 2020.

- Care este valoarea contractului?

- Valoarea inițială a contractului este de 25 milioane lei, dar în final se va ajunge la peste 50 milioane lei.

- Cine este proiectantul și executantul lucrării?

- Proiectul aparține firmei „Profi's Consulting" SRL, reprezentată de Gogolák Zsolt. În anul 2010, pentru construcție a câștigat licitația un grup de firme asociate, compus din Contrascom Bența SA, Alpine Bau GMBH Dafora SA și Societatea Ceh ZRT. În fapt, lucrează Contrascom Bența SA.

- Ce se va realiza, la modul concret?

- Bazinul olimpic care se află acum în construcție respectă toate cerințele și reglementările actuale ale FINA - Federația Internațională de Natație. Va fi un bazin de încălzire și antrenament, cu lungimea de 25 metri, lățimea de 12,5 metri și adâncimea de la 1,20 metri la 1,80 metri. Bazinul de competiție va fi de lungime de 50 de metri, lățimea de 25 metri, iar adâncimea de 2,20 metri. Se construiește o tribună cu capacitatea de 800 de locuri, vestiare, spații tehnice, încăperi administrative.

- Ce va fi în acest perimetru, în afara clădirii? Va fi și un ștrand descoperit?

- Nu ni s-a aprobat să construim un ștrand în aer liber. De amenajarea exterioară se ocupă C.N.I. SA - Compania Națională de Investiții. La exterior, în perimetru, vom avea spații verzi și parcări, dar și o pistă pentru antrenamente și competiții pentru patinaj cu patine pe role. Va fi o pistă nouă care va fi construită în spațiul unde au fost vestiarele și restaurantul ștrandului. Pe noua pistă de role se vor putea organiza antrenamente și competiții în cele mai bune condiții.

- Cine va avea acces la Bazinul Olimpic?

- Accesul va fi asigurat pentru toată lumea. În primul rând, va fi stabilit un program pentru antrenamentele cluburilor sportive care au echipe de natație și polo. Ne-am propus ca cluburile sportive școlare să aibă acces gratuit pentru antrenamente și competiții, dar să le putem asigura și transportul. În afara programului de antrenamente și competiții va avea acces și publicul, fiindcă asta ne va asigura un surplus de venituri. Dar vreau să subliniez un fapt foarte important. Acest bazin olimpic care se construiește acum și care îndeplinește toate condițiile impuse de reglementările internaționale, va putea găzdui atât competiții, naționale de natație și polo, cât și la nivel internațional. Am luat în considerare faptul că avem un aeroport internațional, dar nu peste multă vreme vom avea și legătura cu o autostradă care va facilita accesul în oraș. Realizarea acestui obiectiv este de o importanță majoră, de nivel local, județean și național, fiindcă se vor realiza venituri majore.

- Vă propuneți să asigurați și spații de cazare pentru competitori?

- Desigur. Acesta va fi un alt proiect pe care vrem să-l finalizăm, să asigurăm în acest perimetru și spații de cazare pentru sportivi.

- Profitând de ocazia de a discuta cu dumneavoastră, fiind directorul C.S. Mureșul, aș vrea să știu care sunt ramurile sportive active ale clubului sportiv și care vor fi reactivate?

- C.S. Mureșul are active, în prezent, arte marțiale, baschet, canotaj, ciclism, lupte libere, patinaj viteză. După ce se vor finaliza lucrările la bazinul olimpic și la patinoarul acoperit, vor fi reactivate: natația, patinajul artistic și hocheiul pe gheață.

- Ați afirmat că CS Mureșul are activă echipa de patinaj viteză. Unde este pista de patinaj viteză, sau, unde va fi?

- Sper să se finalizeze lucrările la patinoar. Echipa noastră este nevoită să se antreneze prin străinătate. Antrenamentele și competițiile se vor desfășura pe patinoar și este vorba de o pistă redusă ca dimensiune.

- Fiind vorba de patinoar. Ce se întâmplă cu aceste lucrări sistate? E adevărat, în același timp, că Târgu-Mureș nu excelează în hocheiul pe gheață. Cu mulți ani în urmă, a avut o echipă puternică, dar nu se compară cu echipe precum cele de la Miercurea-Ciuc, București, Galați, Rădăuți, chiar Brașov și Gheorgheni. Personal, îl consider sportul cel mai spectaculos, dar și cel mai greu, din toate care există.

- Să vă spun ceva. Îmi doresc foarte mult să văd finalizată această investiție pentru bazinul olimpic. Vin zilnic să văd cum se desfășoară lucrările, fiindcă C.S. Mureșul este beneficiarul investiției. Știu că între timp pot interveni multe obstacole, dar sper din toată inima că inaugurarea va fi în luna noiembrie a anului curent. Mai mult decât asta, însă, îmi doresc să reușim finalizarea lucrărilor la patinoar. În anul 2016 au început demersurile cu Compania Națională de Investiții SA, pentru finalizarea finanțării lucrărilor. Au fost impuse niște cerințe, întocmirea unor documentații: intabularea terenului, realizarea unei expertize tehnico-economice, încetarea contractelor economice cu firmele care au început construcția. Au apărut problemele, fiindcă, inițial, terenul se afla în administrarea C.S.M. În anul 2013 s-a aflat că terenul a fost intabulat de Primăria Târgu-Mureș. Totuși, în anul 2019, C.S.M. a reușit să îndeplinească toate condițiile impuse, astfel că patinoarul a fost inclus în Programul Național de Interes Public și Social. C.N.I. a refăcut proiectul, dar mai trebuia întocmită o documentație denumită D.A.L.I. Compania Națională de Investiții a făcut proiectul de achiziție, a contractat o firmă care a executat-o, după alte obligații și documentații impuse a trebuit să întocmim un studiu de fezabilitate pentru lucrări de construcții nefinalizate. Urmează să mergem la comisia tehnică a Ministerului Dezvoltării, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, pentru finalizarea lucrărilor de construcție și începerea procedurilor de achiziție. A trebuit să refacem proiectul pentru a îndeplini toate condițiile impuse de cerințele actuale, valabile din anul 2018: vestiare de minim 80 metri pătrați, capacitatea tribunelor de 2.000 de locuri. Patinoarul va dispune de o podea de lemn cu care se va putea acoperi terenul și se vor putea organiza competiții pentru sporturi de sală pe uscat. Asta va însemna ceva foarte mult, fiindcă vor putea fi organizate competiții de mare anvergură la Patinoar și Polivalentă, fiind clădiri apropiate. Patinoarul va dispune de panouri solare. Acest patinoar a fost proiectat în anul 2007, dar din anul 2010 toate terenurile C.S.M. au fost date Primăriei. Pe moment, lucrările la patinoar sunt finalizate în proporție de 60%.

- Ce se întâmplă cu terenurile de tenis de câmp?

- Și acele terenuri sunt acum ale Primăriei, dar nu se mai ocupă nimeni de întreținerea lor.

Lasă un comentariu