ACTUALITATEA MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

CONTROALE MAI STRICTE LA MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN

Prefectul județului, Mara Togănel, informează că, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții DSP Mureș și cu cei ai Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, s-a decis intensificarea controalelor la mijloacele de transport de pe raza județului. „Pericolul infectării cu noul coronavirus nu a trecut, iar călătoriile cu microbuze și autobuze sunt pe lista de priorități, atunci când vorbim de respectarea măsurilor de prevenție: purtarea măștii și distanțarea fizică", precizează prefectul.

 

PROASPĂT VOPSIT, PROASPĂT… MÂZGĂLIT

Pasajul pietonal subteran CFR, de pe strada Liviu Rebreanu, a fost proaspăt reabilitat și vopsit, dar, surpriză...și proaspăt mâzgălit.

„Zilele viitoare vom monta camere video în zonă și chiar dacă Poliția Locală nu poate sta minut cu minut cu ochii pe cei care fac asemenea…grozăvii, nu vom tolera aceste mâzgăleli. Respect pentru artiștii grafferi, însă nu și pentru vandali", transmite consilierul primarului, Claudiu Maior.

 

APROAPE 30.000 DE PACHETE, CU PRODUSE DE IGIENĂ, PENTRU PERSOANE DEFAVORIZATE

Prin Ordin de prefect, a fost stabilit calendarul de distribuire a celor aproape 30.000 de pachete cu produse de igienă, care vor ajunge la persoanele defavorizate din județ, prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), tranșa a II-a .

„Pachetele vor ajunge la beneficiarii finali, în perioada 22 iunie - 26 iulie 2020, pentru listele inițiale, și perioada 27 iulie - 7 august 2020, pentru liste suplimentare. POAD 2020 este derulat de Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene", informează prefectul județului, Mara Togănel.

 

PROGRAME NOI DE STUDII LA UMFST TÂRGU-MUREȘ

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a avizat favorabil, joi, 25 iunie 2020, funcționarea unor noi programe de studii ale Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu-Mureș, informează conducerea Universității. Este vorba atât de programe de licență, cât și de programe de masterat, la Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației, Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior", Facultatea de Economie și Drept. Informații complete sunt disponibile pe site-ul oficial al Universității: https://adminfo.umfst.ro/

 

OPINIA REGHINENILOR CONTEAZĂ!

Parte a unui proiect mai amplu, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), Municipiul Reghin elaborează Strategia de Dezvoltare Urbană 2021- 2027, sens în care a început campania de consultare a cetățenilor. În vederea studiului sociologic, ce va sta la baza elaborării strategiei, reghinenii sunt invitați să completeze online (sidureghin.ro) sau la sediul Primăriei, un chestionar ad-hoc.

Campania de consultare, desfășurată sub genericul „Opinia ta contează", are loc în perioada 22 iunie - 13 iulie.

 

SIGURANȚA COPIILOR, PRIORITARĂ!

La finele săptămânii trecute, în prezența primarului municipiului Sighișoara, Ovidiu- Dumitru Mălăncrăvean, a reprezentanților Serviciului tehnic din cadrul Primăriei și a conducerii  Școlii Gimnaziale  „Victor Jinga", a avut loc recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Sistem de supraveghere video a unității de învățământ", școala fiind dotată cu un sistem de supraveghere video, pentru siguranța elevilor. Investiția, finanțată de municipalitate, a presupus instalarea a 14 camere de supraveghere interioară și exterioară a școlii, sistemul de supraveghere acoperind și sala de sport. Prof. Carmen Pintea, directorul adjunct al unității de învățământ, a  precizat că investiția a fost realizată pentru îmbunătățirea climatului de siguranță în școală și în zona adiacentă, pentru prevenirea faptelor antisociale și a delincvenței juvenile.

 

ASISTENȚĂ MEDICALĂ ÎN PERIOADA EXAMENELOR

Personalul medico-sanitar din cabinetele medicale ale grădinițelor și școlilor sighișorene, angajat al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei, a asigurat asistența medicală a elevilor care au participat la examenele de Evaluare Națională și la examenele de Bacalaureat, precum și în perioada în care au avut loc cursurile de pregătire a elevilor din anii terminali, în toate unitățile de învățământ din oraș în care s-au desfășurat aceste activități.

Examenele au avut loc în siguranță și nu au fost înregistrate  probleme de ordin medical, informează reprezentanții municipalității.

 

DE VEGHEÎN LANUL DE LAVANDĂ

Deși în condiții cu totul speciale, organizatorii Festivalului Lavandei - florăria „Tărâmul Lavandei" din localitatea Mădăraș - îi invită, și în acest an, pe iubitorii „aurului mov", să se bucure de momente unice, amintind de farmecul și miresmele provensale.

Până la data de 12 iulie, florarii sunt prezenți pe câmp, zilnic, între orele 10 și 20, pentru a-i întâmpina pe oaspeți și a-i organiza astfel încât să fie respectată distanța fizică impusă - prin zone bine delimitate pe câmp, oferindu-le produse de dezinfectare, apă și săpun, încât să uite, pentru câteva ore, perioada plină de stres, neliniște și incertitudini pe care o traversăm.

Organizatorii sunt prezenți cu un stand de produse de lavandă (inclusiv celebrul ulei esențial, 100% pur, natural, recoltat-distilat-îmbuteliat de către cultivatori).

Cultura de lavandă (Angustifolia Seftopolis) din Mădăraș (la 25 km de Târgu-Mureș) se întinde pe o suprafață de peste opt hectare, întregul proces de producție fiind realizat de producători - de la îngrijirea manuală, cu oameni din comună și cu utilaje non-invazive, până la recoltarea și distilarea în distileria proprie. Festivalul se bucură de apreciere în rândul vizitatorilor, al căror număr a depășit, anul trecut, 15.000 de persoane.

 

VIA TRANSILVANICA TRECE (ȘI) PRIN IBĂNEȘTI

„Pitorescul zonei, tradițiile și obiceiurile noastre au pus Ibăneștiul pe harta Via Transilvanica", informează primarul comunei, Dan Vasile Dumitru, cu referire la traseul cultural de 1.000 de kilometri, inițiat de Asociația Tășuleasa Social.

„Am stabilit pe teren, cu coordonatorul proiectului pe județul Mureș, zonele prin care traseul va traversa comuna noastră, potrivite drumețiilor pe jos sau cu bicicleta, care pun în valoare frumusețea locurilor, obiceiurile, spiritul gospodăresc și ospitalitatea ibăștenilor," precizează edilul.

Via Transilvanica (traseu supranumit „Drumul care unește"), proiect susținut de Consiliul Județean Mureș, va străbate 10 județe, pe o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri, pornind de la Putna, străbătând Transilvania și încheindu-se la Drobeta Turnu Severin. În județul nostru va parcurge 15 unități administrativ-teritoriale, pe o distanță de 150 de kilometri.

Lasă un comentariu