FACTORI DE RISC ASOCIAȚI CU DECESUL TIMPURIU

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din British Columbia, citați de descopera.ro, au analizat nu mai puțin de 57 de factori de risc sociali și comportamentali care au o strânsă legătură cu decesul, realizând și o ierarhizare a acestora.

“În noul nostru studiu am analizat date colectate de la 13.611 adulți din Statele Unite ale Americii, între anii 1992 și 2008.

De asemenea, am identificat ce factori de risc au contribuit la decesele dintre anii 2008 și 2014, însă este nevoie de o strategie de lungă durată pentru a înțelege cu adevărat sănătatea și mortalitatea.

Spre exemplu, în loc să întrebăm doar dacă oamenii sunt șomeri, ne-am uitat la istoricul șomajului de-a lungul a 16 ani. Dacă au rămas șomeri la un moment dat, a fost asta un indicator al mortalității? Abordarea noastră oferă o imagine de ansamblu a factorilor de risc de-a lungul vieții.

Speranța de viață din SUA a stagnat timp de trei decenii în comparație cu alte țări dezvoltate, astfel că au apărut întrebări privind factorii care ar contribui la acest lucru.

Factorii biologici și condițiile medicale sunt mereu în fruntea listei, așa că acest studiu a exclus intenționat astfel de aspecte. În schimb, am analizat factori sociali, psihologici, economici și comportamentali.

Dintre cei 57 de factori analizați, 10 sunt cei mai asociați cu decesul. Pe primul loc în acest nedorit top se află fumatul în prezent, urmat de divorț, consumul de alcool, dificultăți financiare recente, șomaj, fumatul în trecut, satisfacția scăzută a vieții, lipsa căsătoriei, folosirea în trecut a ajutorul social și afectivitatea negativă.

Dacă vom investi timp și bani în schimbări de politici sau altfel de intervenții, aceste aspecte nu ar trebui neglijate. Fumatul este înțeles ca fiind unul dintre cei mai mari indicatori ai mortalității timp de mai bine de 40 de ani. Însă, ar trebui să intervenim și asupra factorilor de risc, cum ar fi afectivitatea negativă, adică tendința de a simți și de a vedea aspectele negative ale vieții de zi cu zi”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu