PRIMA PLANTAȚIE DE TRUFE DIN ROMÂNIA, AFLATĂ ÎN LOCALITATEA MUREȘEANĂ ARCHITA, A DEVENIT PRODUS MONTAN ACREDITAT

Distribuie pe:

Prima plantație de trufe din România, care a fost înființată de fermierul Gheorghe Șilian în satul mureșean Archita, a obținut certificatul de produs montan acreditat, valoroasele ciuperci negre fiind intens căutate atât în țară, cât și în străinătate.

“A fost o nebunie de a mea, pentru că am fost ispitit să încerc ceva nou, adică ceva care poate merge, poate nu merge. Am lucrat în Italia 14 ani, iar acolo am aflat istoria trufelor, modul în care se cultivă și am văzut plantațiile de acolo. Când am venit acasă, am spus că risc și eu. În Italia sunt foarte multe plantații, dar investiția este mare, fapt pentru care oamenii evită să o facă. Pe această plantație am plătit o mulțime de bani, în total a fost 5.000 de euro pe o suprafață de 15 ari. Prima dată am băgat banii în pământ și în niște plante care, la prima vedere, sunt simple - dacă le vede cineva, nu îți dă niciun credit. Am crezut în ideea asta, pentru că am văzut cum e în străinătate. Am găsit un patron italian care are o firmă în Mureș, a venit, am făcut un contract că se ocupă de plantație patru ani și mă învață cum să procedez și cum trebuie întreținută această plantație”, a declarat Gheorghe Șilian.

Potrivit acestuia, trufele nu pot fi plantate oriunde, fiindcă au nevoie de condiții speciale, care presupun existența unor arbori necrozați, însă nici nu pot fi recoltate de oricine, de aceea se apelează la câini special dresați pentru identificarea delicatesei.

“Avem aici alun, stejar și carpen, arbori necrozați, unde se întâlnește rădăcina de la alun cu carpen și rădăcina de la stejar, se face micoza și acolo se formează trufa. Trufa este o infecție normală a plantei, care se produce și, pentru noi, este foarte benefică. Câinele o scoate din pământ, o aduce, iar eu îi dau recompensa. Am patru câini pe care îi folosesc”, a spus Șilian.

În colaborare cu o firmă locală de turism, Gheorghe Șilian a început să organizeze excursii de o zi pentru vizitatori, la căutat de trufe, ciuperci sau pentru a observa animalele sălbatice în mediul lor natural.

“Vin turiști din diverse locuri în excursie de o zi, iar eu le ofer o plimbare în pădure, la căutat de trufe, la căutat de ciuperci sau la observat animale în observatoare de animale sălbatice, după care le oferim un picnic în natură sau acasă, depinde cum este timpul. Cei mai mulți turiști sunt străini, dar vine și multă lume, în special din București sau Piatra Neamț”, a mai arătat producătorul de trufe.

Gheorghe Șilian susține că, deși kilogramul de trufe costă până la 300 de euro, nu se poate vorbi despre profit decât peste câțiva ani, întrucât investiția a fost foarte mare, iar câștigurile sunt încă mici.

El spune că trufa are un gust care nu se aseamănă cu nimic, este o ciupercă ce are calități extraordinare.

“Are un gust care nu se aseamănă cu nimic. În primul rând este afrodisiacă, detoxifică organismul, ea nu se mănâncă în cantitate mare. Se spune că regii, în vremuri de demult, mâncau trufe. Putem spune că au început și românii să consume trufe, iar eu vând prin programul Bucate din vecinătate de la Saschiz și să știți că foarte multă lume din Târgu-Mureș, Sighișoara, Brașov, chiar din București vine și cumpără”, a precizat Gheorghe Șilian. (sursa - agerpres.ro)      

 

Lasă un comentariu