SE REDESCHID RESTAURANTELE ȘI UNELE CAFENELE DIN INTERIOR

Distribuie pe:

În ședința de luni, 31 august, Guvernul României a adoptat hotărârea care modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Printre cele mai importante prevederi se numără cele referitoare la reluarea activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, dar și reluarea activității cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecție.

Având în vedere că în județul Mureș rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este de 0,29/1.000 de locuitori, rată situată sub limita de 1,5/1.000 de locuitori stabilită de Guvernul României, la această dată nu există restricții cu privire la reluarea activității pentru obiectivele menționate mai sus.

Odată cu redeschiderea restaurantelor, cafenelelor și reluarea spectacolelor și a altor activități culturale, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, face un apel la responsabilitate și respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenție și siguranță sanitară.

“Fără îndoială, redeschiderea restaurantelor, cafenelelor, dar și a instituțiilor de cultură este un moment așteptat de mureșeni. Pentru ca această etapă să aibă un impact cât mai redus asupra numărului de cazuri din județul nostru, este nevoie ca cetățenii, administratorii de localuri și autoritățile să facă echipă și să acționeze unitar. Fiecare moment în care păstrăm distanțarea fizică, purtăm mască și ne spălăm mâinile, ori folosim dezinfectant contribuie la ținerea sub control a numărului de îmbolnăviri. Vă asigur că autoritățile vor continua să fie vigilente la respectarea legii, însă efortul nostru poate avea efectul maxim dacă fiecare cetățean al județului Mureș ne va fi alături prin respectarea măsurilor și prin semnalarea eventualelor încălcări ale normelor”, a spus prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

Hotărârea Guvernului oferă posibilitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș de a restricționa sau închide activitatea operatorilor economici sau a activităților culturale în localitățile de pe raza județului unde incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile depășește cifra de 1,5/1.000 de locuitori.

“DSP Mureș va monitoriza în permanență situația cazurilor din județul Mureș, urmând ca în cazul identificării unor creșteri semnificative și depășirea ratei de 1,5 cazuri/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, să facem propuneri de măsuri către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Respectarea măsurilor de către operatorii economici, dar și de către cei care gestionează instituțiile culturale va fi extrem de importantă pentru a împiedica o creștere a numărului de cazuri în județul nostru”, a spus dr. Iuliu Moldovan, directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș.

În Hotărârea Guvernului adoptată luni se menține interdicția pentru activități de tip bar/club/discotecă. O altă măsură importantă este reprezentată de creșterea numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.

 

Lasă un comentariu