“RECLĂDIM ROMÂNIA” - GUVERNUL A LANSAT PLANUL NAȚIONAL DE INVESTIȚII

Distribuie pe:

Guvernul a prezentat, miercuri, Planul Național de Investiții și Relansare Economică, într-un eveniment la care au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și membrii Cabinetului. Documentul se intitulează “Reclădim România”.

“Criza sanitară și economică provocată de pandemia globală cu COVID-19 a arătat vulnerabilitățile României determinate de modelul de dezvoltare promovat de guvernările anterioare. Doar prin intervenția promptă și susținută a Guvernului și prin conformarea voluntară a românilor la măsurile

adoptate de autorități, răspândirea infecțiilor cu coronavirus a fost limitată și controlată eficient, iar economia a fost salvată de la colaps, prin măsuri de sprijin pentru companii și angajați. Modelul de dezvoltare a României, bazat doar pe consumul populației, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, trebuie schimbat într-un nou model de creștere economică axat pe: stimularea și dezvoltarea capitalului autohton și a competitivității companiilor românești, investiții în domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitală a economiei și a administrației publice, pregătirea economiei pentru noua revoluție tehnologică, tranziția către o economie durabilă”, se arată în document.

Conform sursei citate, “obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenței cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, la paritatea de cumpărare standard, să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025”.

Se au în vedere granturi pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții, programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității IMM-urilor, granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor, sprijin pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei agroalimentare, programe de finanțare pentru investiții noi și pentru relocarea companiilor în România, programe de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor, instrumente de creștere a capitalizării companiilor și de finanțare a investițiilor, precum și măsuri de sprijin pentru angajați și companii, necesare reluării activităților economice, dar și măsuri de protecție socială.

 

AURESCU, REFERITOR LA PROGRAMUL ECONOMIC UNGAR DE PE TERITORIUL ROMÂNIEI: “AM SOLICITAT UN PROIECT DE ACORD”

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, declară, într-un interviu acordat AGERPRES, că a solicitat omologului ungar un “proiect de acord” privind programele economice desfășurate de țara vecină, în România.

Șeful diplomației române face referire, în interviul pentru AGERPRES, la întrevederea sa, la București, cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. În acest context, spune că a transmis “dorința fermă și clară a părții române, pentru o revenire la o relație firească, de parteneriat real cu Ungaria, precum și așteptarea ca oficialii de la Budapesta să renunțe la logica provocatoare în relația cu România”.

“Am reiterat, așa cum am făcut-o și în trecut, interesul României pentru consolidarea relației bilaterale, printr-o abordare pragmatică, constructivă, europeană și deschiderea României pentru identificarea unor proiecte reciproc avantajoase, care să contribuie la prosperitatea ambelor state și la bunăstarea propriilor cetățeni”, adaugă Aurescu.

În cazul programului economic, desfășurat pe teritoriul României, ministrul român spune că a subliniat “ferm” necesitatea încheierii unui tratat bilateral privind derularea acestuia.

“Acest tratat ar trebui să conțină ca principii esențiale: implicarea autorităților române, caracterul transparent și nediscriminatoriu, implementarea în conformitate cu legislația română și cu dreptul UE în materie de concurență și ajutor de stat”, punctează Bogdan Aurescu.

El arată că a solicitat lui Szijjarto transmiterea unui proiect de acord care să respecte aceste elemente și care să permită lansarea unor negocieri.

“În perspectiva negocierilor pe marginea acordului, partea română trebuie să își pregătească un mandat de negociere care, formal, trebuie aprobat în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele. În mod evident, responsabilitatea MAE de a stabili elementele principale de negociere este partajată cu alte autorități care au responsabilități în domeniu, așa cum sunt și aspectele care țin de aplicarea pe teritoriul României”, evidențiază ministrul român de Externe.

Lasă un comentariu