CĂLDURĂ MARE, MONȘER...

Distribuie pe:

În cel mai recent raport, dat publicității în această săptămână, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei sunt mai accentuate decât s-a anticipat. Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni, instituția financiară internațională se așteaptă la o contracție de 4,9% în 2020. O recesiune mai amplă și mai îndelungată decât se estimează în prezent ar putea fi determinată de un al doilea val de infecții sau de reintroducerea măsurilor de izolare. Un val extins de turbulențe sociale, ca răspuns la sporirea inegalității economice, ar putea afecta de asemenea încrederea investitorilor, apreciază oficialii FMI: “Suntem îngrijorați de panica din economie, de faptul că actuala criză ar putea dura mai mult decât am anticipat și ar putea fi mai extinsă, în urma nivelului ridicat al șomajului și al potențialului pentru falimente. Aceste evoluții sunt dificil de contracarat”, se arată în documentul citat.

... Acest FMI este, ca să zicem așa, un fricos și un stupid: dacă el, FMI, ar fi fost prezent, deunăzi, la “magistralele cuvântări” ale harnicilor noștri guvernanți, pe loc i-ar fi trecut îngrijorarea și teama de recesiune și declin, ba chiar ar fi putut lua exemplu și notițe, să mai învețe și el ceva, din punct de vedere economic și monetar.

Așadar, într-o frumoasă zi de vară, tocmai când afară dădea să se “întunericească”, Executivul s-a reunit în grădina unui restaurant, mai cu pretenții, ce-i drept, ca să prezinte poporului, în plină creștere a cazurilor de COVID-19, Planul național de investiții și de relansare economică pentru perioada 2021-2027, sub deviza “România normală”. Normal: am trecut de “România lucrului bine făcut” și trecem într-o nouă etapă.

Ce-i drept, pentru o asemenea măreață întreprindere, mai potrivit ar fi fost sediul instituției, însă onorabilii au preferat ca faptele să se petreacă în aer liber și în loc cu verdeață, în mod transparent și cu masca pe figură. “Locația” a fost aleasă, bănuim, ca să n-avem iar vorbe că, prin birourile de la Guvern, cu diverse ocazii, se cam trage la măsea și se bea tiutiun, fără mască, întrucât cu mască ar fi mai greu, dacă nu chiar imposibil.

Manifestarea a debutat într-un ton optimist: “Astăzi, prezentăm programul de măsuri de relansare pentru viitor, însă nimic nu am fi putut spune astăzi credibil dacă nu am fi gestionat bine criza sanitară și economică, și am fi putut eventual avea o înșiruire de vorbe frumoase, însă fără valoarea unor fapte dovedite, așa cum pune pe masă în momentul de față Guvernul Orban. Este o certitudine că Guvernul a asigurat, de urgență, în sistemul de sănătate, 5,4 miliarde de lei, în condițiile în care, la preluarea guvernării, stocurile erau 0, datoriile uriașe, infrastructura la pământ, iar mare parte din instituții debusolate”, a grăit o doamnă blondă și foarte elegantă (adevăru-i că nu putea să se prezinte la eveniment în combinezon de pandemie și cu tocuri înalte), pe care n-avem cum s-o contrazicem întrucât am văzut cu ochiul liber cât de bine a fost gestionată criza sanitară, cum au scăzut datoriile și cum s-a ridicat infrastructura de la pământ. Fapte dovedite fără putință de tăgadă (vezi câte măști a primit, gratis, populația, câți bolnavi au fost plimbați din spital în spital, doar-doar s-o dovedi că suferă de Covid, câte miliarde a împrumutat dl. Câțu ca să-și acopere găurile etc.).

Ce prevede (printre multe alte minunății) programul de relansare? Menționăm, la întâmplare: granturi de 25.000 de euro pentru firmele care angajează tineri; stimularea telemuncii - 500 de euro/cap de angajat ca să-și cumpere computer; sprijinirea cu cel mult 2.500 de lei a angajatorilor care încadrează în muncă tineri și bătrâni; “măsuri active” pentru sezonierii din agricultură, pachete alimentare și de igienă corporală pentru “persoane vulnerabile” - 225 milioane de euro; vouchere pentru mese calde pentru bătrâni săraci - 100 milioane de euro (nu mai bine le-ar mări pensia?); alte 30 milioane de euro pentru copiii care provin din familiile cu venituri mici (nu mai bine le-ar mări alocațiile?); noi linii de metrou; 3.000 de kilometri de autostrăzi - 31 miliarde de euro; 3.000 de kilometri de cale ferată - 18 miliarde de euro; modernizarea porturilor maritime și fluviale - 4,3 miliarde de euro; extindere aeroporturi - 2,9 miliarde de euro; 180 de grădinițe, 40 de campusuri școlare; 20 de cămine studențești - nenumărate zeci de miliarde și milioane; 250 de clădiri de sport; reabilitare clădiri, extindere rețele de apă și canalizare, grupuri sanitare, laboratoare, cantine, ateliere, reabilitare termică la clădiri, microstații de tratare, reîncărcare mașini (și trotinete, presupunem) electrice, și iar poduri, și iar autostrăzi, și iar pachete cu detergenți, făină și mălai, săli polivalente, reducerea emisiilor cu efect de seră, spitale regionale, și alte miliarde încoace și încolo, și centre sportive olimpice, și refacerea drumurilor naționale, județene, comunale și sătești, alte poduri și podețe, în valoare de alte milioane/miliarde de nici nu le poți ține socoteala. Nici n-ai cum, printre atâtea autostrăzi, pungi cu biscuiți, săli de sport, aeroporturi, trotinete, linii de metrou și sisteme de irigație...

... Sigur, vorba doamnei blonde, toate acestea ar fi putut fi “o înșiruire de vorbe frumoase”, dacă n-ar fi mai mult decât atât, adică o înșiruire de baliverne și gogoși, mustind a... dezinfectant electoral, pe care le tot auzim/înghițim de mai bine de trei decenii încoace, în preajma alegerilor și de la toate partidele: un fel de copy-paste perpetuum, cu mici adăugiri, pe ici, pe colo, ideea fiind că mereu era vorba de un program mai bun decât al precedenților, dar, drăcia dracului, niciodată nu era dus la bun sfârșit, de vină fiind “greaua moștenire”. Ni-l amintim, bunăoară, pe dl Rus, care, acum vreo 10 ani, parcă, ne arăta pe hartă, la televizor, cum o să se întretaie și o să se îmbârlige autostrăzile - în guvernarea ce urma să vină - înțepând, cu vârful unui fel de retevei, “nodurile” drumurilor de mare viteză, mai-mai să iasă cu reteveiul din ecran și să ni-l vâre drept în ochi.

... Da, da, a fost impresionantă “serbarea” din grădină, deunăzi. O adevărată “splendoare în iarbă”. Lume bună, lume elegantă, poșete scumpe, papioane și alte cimbocuri. Atmosferă relaxată. Dă-l încolo de FMI, cu previziunile lui sumbre cu tot. Bine că nu l-au invitat, să le strice petrecerea. Plus că, poate și-ar fi uitat și masca la Washington D.C. Sau era asimptomatic și trebuia băgat la izolare, ce jenant. Așa, însă, a fost păstrată distanța fizică - între o persoană fizică și altă persoană fizică, dar și cea socială (un adevărat hău) între persoanele fizice și societate.

... Care societate așteaptă, cu sufletul la gură, să vadă când și dacă o să iasă din starea de alertă (ca să intre din nou în dânsa, că prea mult bine strică), când și dacă o să-și poată trata boleșnițele, altele decât Covidul nr. 19, când și dacă o să poată ieși din casă fără să se teamă că o să se aleagă cu un pumn în cap sau cu o rangă în spinare și cu portofelul furat, când și dacă se va mai face școală normală în România “analfabeților funcționali”, când și dacă pădurile n-o să mai arate ca o gură cu măsele lipsă și câte și mai câte...

Cât despre conținutul grandiosului program, lansat la iarbă verde, și care o să ne aburce direct pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație (până în anul 2030, hai, 2031 “trecute fix”) îl punem, desigur, pe seama... caniculei și a disconfortului termic în care a fost moșit și emanat. Căldură mare, monșer.

P.S. Tiii, dar uitându-ne mai bine, băgăm de seamă că din programul “România normală” lipsește ceva esențial; nici un amărât de miliard, acolo, pentru educația sexuală în grădinițe și școli? Ce omisiune! Să se corecteze, de îndată!

 

Lasă un comentariu