SCANDALUL ABATOARELOR DIN GERMANIA

Distribuie pe:

La cel mai mare abator din Germania (și din lume) au fost testați pozitiv - coronavirus, în ultimele zile, 1.500 de angajați, majoritatea români și bulgari. Este vorba de firma Tönnies din localitatea Rheda-Wiedenbrück, regiunea (Kreis-ul) Gütersloh, situată în landul Westfalia de Nord.

Cu 5 luni în urmă, în localitatea Heinsberg din același land a izbucnit virusul Covid-19, care s-a extins apoi în tribunele unui stadion de fotbal din apropiere, la un meci de prima ligă. Ulterior, evoluția “contaminării” în această zonă de risc ia proporții exponen-țiale, Westfalia deținând la ora actuală locul întâi în clasament.

Premierul landului, Armin Laschet (candidat la funcția de cancelar al Germaniei), îl face răspunzător pentru situația creată la abator (afectează și locuitorii din două regiuni limitrofe) pe șeful “fabricii de carne”, Clemens Tönnies. Acest “Fussball-Boss”, unul dintre moguli, este și șeful Consiliului de Administrație al Clubului de Fotbal FC Schalke-04, echipă cu un trecut glorios, care, în ultima perioadă, a intrat în degringoladă, aflându-se la a VII-a înfrângere consecutivă din campionatul primei ligi. Landul NW are densitatea cea mai mare a echipelor de fotbal de prima ligă, printre care Borusia Dortmund, Borusia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen, FC Köln, Fortuna Düsseldorf (în retrogradare), SC Paderborn (în retrogradare).

La începutul lunii mai, un alt magnat al fotbalului, cu puteri discreționale, Dietmar Hopp, primea, din partea zecilor de mii de spectatori, pe pancarte imense, invectivul de “fiu de târfă”. Încercarea proprie de tranzacție a vaccinului Covid-19, în faza de cercetare, cu președintele american Donald Trump, a fost împiedicată prin intervenția Guvernului german.

La 26 iunie se începe anchetarea cazului Tönnies. Laschet declară: “Șeful întreprinderii trebuie să plătească. Nu s-au respectat condițiile corespunzătoare de lucru. Și nu este singurul abator în aceeași situație!”; 24 iunie, ora 13.50, valorile noilor cazuri de infectare în regiunile limitrofe - Gütersloh și Warendof, au crescut la 270,2 (limita maximă, 50 cazuri/100.000 de locuitori). În total 640.000 de locuitori intră sub incidența restricțiilor de izolare impuse de A. Laschet; 24 iunie, ora 15.54 - Șeful Institutului de Igienă de la Univ. din Bonn, prof. Martin Exner, face o declarație alarmantă: “Sub aspect epidemiologic era cunoscut faptul că, în anumite sectoare ale întreprinderii Tönnies, rata de infectare era intensivă!”. Prim-ministrul preia managementul crizei guvernamentale (Uniunea Creștină și Liberalii), introducând cel mai mare grad de securitate. Se închid grădinițele și școlile. Se reintroduc măsuri severe de izolare. Nu există controverse pe linie juridică privind respectarea drepturilor omului; 25 iunie, ora 20.22 - La testarea în serie (6.139), au fost depistate 1.413 cazuri de infectare cu coronavirus dintre angajați. În rândul populației, la un prim test benevol (1.655), au fost doar 3 cazuri de infectare. Întreprinderea intră în carantină; 26 iunie, ora 6.13 - Întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Julia Klöckner, este aspru criticată “fiind doar un Show”. Anja Piehl, președinta Uniunii Federale a Sindicatelor, declară că reprezentanții lucrătorilor au fost invitați doar în ultimul moment: “condițiile de muncă și cazare ale muncitorilor nu au fost considerate prioritare. Și aceasta cu toate că se cunosc condițiile precare de lucru și cazare ale lucrătorilor est-europeni (români și bulgari), care au dus la infectarea masivă a acestora”.

Stigmatizarea locuitorilor. Câteva landuri germane au reacționat prompt, interzicând intrarea și cazarea celor din zonele afectate.

De fapt, de luni de zile, conducătorii auto din zona focarului inițial se confruntă cu invectivele celor din afară, fiind chiar atacați, alungați sau tăindu-li-se cauciucurile (după numerele de înmatriculare); 26 iunie, ora 9.21 - În această situație, primarul din Gütersloh, H. Schulz (Uniunea), face un apel la cancelarul german A. Merkel, “care a reușit întotdeauna să reunească populația scindată. Acest gen de denigrare (vin cei de acolo să ne infecteze bazinele de înot și atacuri la persoană) îmi provoacă tristețe și ură. Trei pătrimi dintr-un milion de oameni suntem abandonați”.

Dar Merkel e ocupată cu Macron. Prima întâlnire “Tete a Tete” (cu accent circumflex); 30 iunie, la prima oră, C. Tönnies își dă demisia de la Schalke 04. Din fericire pentru el, scapă de invectivele spectatorilor care au interdicția de a participa la ultimele meciuri din liga I.

P.S. Având în vedere că, anumite landuri cer un “test de 48 de ore” pentru a intra în zonele respective, s-au format cozi lungi de autoturisme la centrele “Drive-in-test”. Austriecii au introdus din nou restricții la graniță pentru cei care vin din zonele roșii.

(va urma)

Lasă un comentariu