“CRED CĂ NE-AM RELAXAT UN PIC CAM DEVREME”

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, consideră că populația s-a relaxat “un pic cam devreme” și a îndemnat la respectarea regulilor de igienă, de distanțare fizică și purtarea măștii în spații închise.

“Suntem de două săptămâni într-o creștere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totuși ca cei care și-au asumat aceste măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătății, să le și respecte. Recomand în continuare prudență, precauție, reguli de igienă, distanțare fizică, purtarea măștii în spații închise... Avem orașe și spitale unde secțiile de terapie intensivă sunt pline și trebuie să transferăm bolnavii în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”, a afirmat Tătaru, la TVR1.

El a precizat că măsurile de relaxare care erau programate pentru 1 iulie au fost amânate și a menționat că situația actuală face parte din “scenariile care erau în analiză”.

“La sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne așteptăm la o viață cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obișnuim cu persistența acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu ușoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm niște reguli”, a adăugat Tătaru.

Întrebat dacă neîncrederea în veridicitatea virusului a generat numărul mare de cazuri, ministrul a răspuns: “A încurajat acea stare de neîncredere, de dubiu în rândul populației față de existența acestui virus”.

“Avem o creștere a numărului de cazuri, o reacutizare a vechilor focare, o transmitere accentuată în comunitate, avem nerespectarea regulilor”, a punctat ministrul.

El îi îndeamnă pe cei care nu cred în existența virusului să treacă prin spitalele suport Covid, pe la unitățile de primiri urgențe și atunci “vor vedea că există boala, că există forme severe și că se poate muri și la 30-35 de ani”.

 

FLORIN CÎȚU: ROMÂNIA VA ÎNREGISTRA ÎN 2020 O SCĂDERE ECONOMICĂ CUPRINSĂ ÎNTRE MINUS 2% ȘI MINUS 3%

Trimestrul al doilea a avut un impact negativ peste așteptări asupra economiei României dar, pe ansamblul acestui an, contracția economică se va situa între minus 2% și minus 3%, a declarat, miercuri seara, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

“Pentru rectificarea bugetară, Comisia Națională de Prognoză va veni cu o nouă estimare. S-ar putea ca estimarea inițială, de minus 1,9%, să fie modificată. Este adevărat, trimestrul doi a avut un impact negativ puțin mai mare decât ne așteptam, dar nu foarte mult. Rămânem în afara acelor estimări apocaliptice care arătau o scădere a economiei cu minus 6, minus 8, minus 9%. Nu vom ajunge acolo. Cred că tot între minus 2 și minus 3”, a spus Cîțu, la Antena 3, precizând că rectificarea bugetară va fi făcută în partea a doua a lunii iulie.

Referindu-se la impactul celor patru luni de pandemie asupra bugetului, ministrul Finanțelor a spus că luna iunie a adus încasări la buget mai mari decât anul trecut.

“În iunie, din punct de vedere al fiscalității, economia începe să se relanseze și vedem încasări la buget care depășesc veniturile anului trecut. Estimările pe care le am arată o depășire a veniturilor fiscale față de anul trecut. Asta în condițiile în care am rambursat TVA mai mult decât anul trecut, am decontat mai multe concedii medicale și am și anunțat astăzi că avem o economie la costul cu dobânzi. Acesta este mai mic decât cel de anul trecut, din 2019... Pe ansamblu, trimestrul doi este un trimestru negativ, un trimestru dificil. Am spus dintotdeauna, revenirea economică, și aici îmi dau speranțe cifrele pentru luna iunie, revenirea economică va începe din trimestrul trei și rămânem la scenariul de bază cu revenire în V”, a spus ministrul Finanțelor.

Florin Cîțu a mai anunțat că la rectificarea bugetară vor fi alocați bani pentru ca în acest an să poată fi începute lucrările la unele tronsoane din autostrada Sibiu-Pitești.

“Întotdeauna au fost alocați bani în buget pentru Sibiu-Pitești, iar la rectificare acei bani erau luați și transferați către alte obiective mult mai importante pe termen scurt. De obicei care nu aveau legătură cu investițiile. Eu vă spun că în acest an vom începe aceste tronsoane importante din Sibiu-Pitești și vor fi alocați bani la rectificarea bugetară pentru Ministerul Transporturilor. Bineînțeles, restul va depinde de modul în care vor fi implementate, dar ministrul Transporturilor a și anunțat astăzi, obiectivul nostru este de a aloca 2% din PIB pentru infrastructură în bugetele din anii următori”, a spus Cîțu.

Conform Planului Național de Investiții și Relansare Economică (PNIRE), publicat miercuri de Guvernul României, peste 407 kilometri de autostrăzi și drumuri expres, în valoare de 4,3 miliarde de euro, ar urma să fie finalizate în următorii ani în România, în timp ce, pentru conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene, vor fi demarate lucrări la aproximativ 3.000 de km de autostrăzi și drumuri expres, în perioada 2020-2030.

 

Lasă un comentariu