NANOBUREȚII - MOMEALĂ PENTRU NEUTRALIZAREA CORONAVIRUSULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din California, citați de descopera.ro, propun nanobureții (particule minuscule acoperite cu membrane de celule pulmonare sau din sistemul imunitar, care duc la o scădere substanțială a infecțiozității coronavirusului în culturi de celule), ca posibil tratament contra COVID-19.

“Numele de nanobureți provine din modul de operare a particulelor, care absorb coronavirusurile din organism ca un burete. Ambele tipuri de nanobureți au redus capacitatea virusului SARS-CoV-2, de a ataca și infecta celulele umane, cu 90%!

Spre deosebire de un tratament tradițional, acești nanobureți nu atacă direct coronavirusul, ci momesc virusurile, acționând ca o diversiune. Tradițional vorbind, dezvoltatorii de medicamente contra bolilor infecțioase studiază în detaliu proprietățile patogenului, pentru a găsi elementele cu care un tratament poate interacționa.

Noi am procedat diferit. Avem nevoie doar să știm care sunt țintele virusului și apoi le protejăm, utilizând o momeală biomimetică. Lucrăm cu acești nanobureți de peste 10 ani, modificându-i pentru mai multe aplicații. Ideea de a-i modifica pentru a acționa contra coronavirusului a venit aproape imediat după apariția patogenului.

Întrucât coronavirusul atacă foarte des celulele epiteliale din plămâni (mucoasa pulmonară), nanobureții au fost creați prin acoperirea particulei de bază cu fragmente din membranele acestor celule. În același timp, un alt nanoburete, creat din particula de bază cu fragmente din membrana unor celule imunitare, a fost dezvoltat pentru a preveni așa-zisa furtună de citokine, prin absorbirea acestei substanțe.

Odată ce o particulă virală se leagă de acești nanobureți, ea își pierde capacitatea de a infecta alte celule. În culturi de celule, acești nanobureți au redus capacitatea de infectare a unei doze active de coronavirus, cu până la 90%. Poate absorbi atât virusul, cât și citokine. Când acești bureți ajung în faza de studiu clinic, pot fi folosite multiple metode de administrare.

Pacienții cu cazuri grave pot primi tratamentul prin sistemele de ventilație mecanică, pe când cei care trec printr-o furtună de citokine îl pot primi intravenos.

Efectul acestor particule asupra nivelului de citokine, în cadrul unei infecții, este investigat în continuare. Are potențial ca un tratament pentru prevenirea bolii sau ca terapeutic ce poate fi administrat din primele faze ale unui caz de COVID-19, pentru că odată ce acești nanobureți ajung în plămâni, pot sta acolo pentru mult timp. Dacă apar coronavirusuri, pot fi blocați de aceste particule, înainte de a infecta celulele noastre.

Nanobureții sunt de o mie de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr uman, fiind creați dintr-o capsulă de polimer acoperită cu membrane celulare, care conțin proteinele-receptor la care se poate lega coronavirusul pentru a ne infecta celulele. Astfel, nanobureții acționează ca o momeală”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu