PERSOANELE PREJUDICIATE PRIN CALCULAREA ERONATĂ A PENSIEI ÎȘI VOR RECUPERA BANII PIERDUȚI

Distribuie pe:

După ce, timp de 16 ani (!), o femeie a primit o pensie mai mică decât cea care i se cuvenea legal, din cauza neatenției unui angajat, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a cerut luarea unor măsuri administrative de sancționare a celor care au greșit, precum și pentru repararea prejudiciului material de la Casa de Pensii Alba, unde a fost depistat acest caz.

“Având în vedere faptul că la Casa de Pensii Alba există probleme administrative și de management, de mai mulți ani, la începutul anului a fost schimbată conducerea, din dorința de a face funcțională această instituție.

Pe lângă faptul că la Casa de Pensii Alba sunt înregistrate cele mai mari întârzieri în soluționarea dosarelor de pensie, s-au descoperit erori grave comise în anii precedenți, inclusiv în ceea ce privește modul de calcul al drepturilor de pensie.

O situație deosebit de gravă este a unei persoane care a încasat o pensie mai mică timp de 16 ani. Persoana respectivă a depus o cerere de pensionare anticipată parțial, în iulie 2002, calculându-se o penalizare conform legii.

În anul 2004, îndeplinind condițiile de trecere la pensie la limită de vârstă, această penalizare trebuia să înceteze, iar persoana respectivă ar fi trebuit să primească pensie fără penalitate, pentru limită de vârstă.

Din cauza neatenției unor funcționari publici, nu a fost pusă în plată pensia integral, menținându-se penalitatea timp de 16 ani. Prejudiciul creat prin neplata pensiei a fost de peste 7.000 de lei, iar la momentul descoperirii erorii s-au plătit retroactiv, conform legii, doar drepturile din ultimii 3 ani, aproximativ 1.200 de lei.

În acest sens, ministrul Muncii a solicitat găsirea urgentă a unor soluții reparatorii pentru persoana prejudiciată, dar și pentru viitor, astfel încât în situații similare, în care funcționarul public greșește, prejudiciul să nu mai fie suportat de pensionari”, precizează MMPS într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu